2014-07-28 13:59:22• hírek • Stahl István

Német vívóbajnokok Szatmárnémetiben

A Funkenhauser-szülők és lányaik
A Funkenhauser-szülők és lányaik

Mint már közöltük, augusztus elsején, pénteken minden idők legjobb német tőrvívói Szatmárnémetibe érkeznek, ahol a Csipler Sándor Vívóteremben találkoznak a szatmári sportszeretőkkel.

Funkenhauser Zitáról és Hediről van szó, akik gyermekeikkel érkeznek szülővárosukba, egy rendkívüli családi esemény kapcsán: Zita és Hédi szülei, Funkenhauser Éva és László Szatmárnémetiben tartják az aranylakodalmukat. Erre pénteken délután 17 órakor a Zárda templomban kerül sor, a szentmisét Merlás Tibor plébános cerebrálja.

Az eseményen a család szatmári barátain kívül németországi vendégek is jelen lesznek: Szepessy József, Jencsik Jutka, Hadházi Erika és mások. Funkenhauser Zita a Szatmárnémetiben született és az időközben új hazát választott vívók egyik legeredményesebb női tőrvívója. Elég ha az 1984-es és 1988-as olimpiai csapataranyérmét, vagy a német csapattal megszerzett háromszoros világbajnoki címét említjük. De feltétlenül szólnunk kell arról a 14 arany-, ezüst- és bronzéremről, amelyeket a világbajnokságokon és olimpiai játékokon szerzett, sportkarrierje idején. Közben elvégezte az orvosi egyetemet, jelenleg Tauberbischofsheimban magán praxisa van és a világversenyeken ő végzi a német sportolók fogorvosi ellátását is.

Zita testvére, Hedi szintén kiváló éremkollekcióval rendelkezik, ezek közül a legértékesebb az 1993-as, az esseni vb-én elért ezüstérem a német párbajtőr csapattal. Zita és Hedi gyermekei (Gréta, Leandra, Ella és Katalina, akik szintén a vívósport szerelmesei és korosztályos német bajnokok) a Csipler Sándor vívóteremben a szatmári leány és fiú tőrcsapattal mérkőznek meg egy gála-mérkőzésen. Funkenhauserék ezzel az akcióval is szeretnék megköszönni a szatmári vívóedzőknek, hogy évtizedekkel ezelőtt elíndították őket azon az úton, amely Zita kiváló karrierjéhez vezetett.

Ehhez persze az is kellett, hogy a szülők a vívóterembe irányítsák lányaikat, ahol Haukler Judit adta az első vívóleckéket a tehetséges gyermekeknek. Zitáék első szatmári sikereit követően a Funkenhauser-család 1973-ban Németországba települt. És itt következett be a második jelentős momentum a család életében (az elsőt a szatmári vívóleckék képezték), ugyanis a szülők Tauberbischofsheimba, a német vívás fellegvárába költöztek, ahol aztán Zita karrierje kiteljesedett.

A vívóbemutatón természetesen ott lesz Matthias Behr, Zita férje is, aki szintén ritka éremkollekcióval rendelkezik: 1976-tól kezdődően többször volt olimpiai- és  világbajnok, 16 alkalommal állt dobogón az olimpiai játékokon és világbajnokságokon. Matthias jelenleg a Taberbischofsheimi Olimpiai Központot vezeti. Zita és Matthias gyermekei, Greta és Leandra, szintén megkezdték az éremgyűjtést, a korosztályos országos bajnoki címek mellett a 2011-es Klagenfurt-i kadét világbajnokság csapat aranyérmeit is magukénak tudhatják.

Az augusztus elsején, pénteken 9 órakor kezdődő vívógálán a szatmáriak részéről többek között Lazin Alexandra, Varga Anett, Pótor Andrea, Gábor Enoch, és Dániel, Pop Edwin, Bodó Benjamin lép majd pástra Lengyel Éva és Suta Dan edzők irányítása alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: