2012-11-04 08:43:32• hírek • MTI

Újraerdősítik egy indiai állam egyharmadát 114 millió fa elültetésével

India egyik szárazság sújtotta körzetében egy helyi guru vezetésével sok ezer önkéntes dolgozik a francia Yves Rocher Alapítvány támogatásával azon, hogy 2015-ig 114 millió fát ültessen el.

A párizsi Le Figaro helyszíni riportban számolt be arról, miként bontakozott ki ez a képtelennek tűnő vállalkozás, amely megváltoztathatja a mostoha természeti körülményeiről ismert Tamilnádu éghajlatát. Az India délkeleti részén lévő rendkívül szegény állam központjában, Kojambuttúr városától mintegy 30 kilométerre lévő sivatagos fennsíkon szárit viselő asszonyok százai szorgoskodtak kezükben ásóval, a környék iskoláiból érkezett gyerekek pedig büszkén vitték a gödrökhöz a vörösszantálfa-, mangófa- és kenyérfapalántákat. A tűző napsütésben férfiak hordták a vödröket, igen óvatosan, mivel a víz olyan kincs ezen a vidéken, amelyből egyetlen cseppet sem szabad elpazarolni.

A nagy munka résztvevői valamennyien a Green Hands (Zöld kezek) néven ismert, a térség újraerdősítésére létrehozott helyi társadalmi szervezet önkéntesei. A lelkes zöldek néhány év alatt 300 ezer emberből álló faültető hadsereget teremtettek. Parancsnokuk szürkülő szakállú, telt arcú férfi, aki tanácsokkal látja el a munkára felsorakozott parasztok tömegét. Szadhgurunak hívják, az indiaiak szellemi mesternek tekintik, bölcs és karizmatikus személyiségnek, olyan gurunak, aki megnyitja az utat egy új, zöld gazdaság felé.

Nyugati szemmel, írja a Le Figaro, akár bolondnak is lehetne tartani azt a vállalását, hogy 2015-ig 114 millió fa elültetésével Tamilnádu földjének 33 százalékát ismét erdő borítsa, mint korábban. Szadhguru olyan meggyőződéssel hirdeti célját, hogy tömegeket tud mozgósítani. Jacques Rocher-t, az Yves-Rocher francia kozmetikai világcég alapítványának tiszteletbeli elnökét is képes volt megnyerni az ügy számára: az üzletember, illetve alapítványa 15 millió fa ültetését támogatja. A helyszínen elégedetten szemlélhette, hogyan került egyetlen napon kétezer új palánta a száraz földbe. Csupán egy liget, de a hozzá hasonlók néhány éve alatt erdőségekké gyarapodtak.

Ma ezen a kopár vidéken nehéz elképzelni, hogy korábban erdőiről volt híres. A tamilok istenként tisztelték a fákat és óvták őket, attól tartottak, hogy egy-egy fa kidöntésével magukra haragíthatják az isteneket, azok pedig elvehetik a termést vagy járványokat zúdítanak a vidékre. Ám a modernizálás és az időjárás változásai nyomán a növényzet mind ritkábbá vált, sok fát építkezésekhez vagy fűteni vágtak ki, a műtrágyázás pedig kiszikkasztotta a gyenge minőségű talajt. 2004-ben a cunami mintegy bevégezte a pusztítást. Szadhguru ekkor indította el mozgalmát: "Ha továbbra is ezen az úton haladunk, kevesebb marad Tamilnáduból, kevesebb Indiából, kevesebb a Földből" - jelentette ki.

A 130 ezer négyzetkilométeres Tamilnádunak 64 millió lakója van, többségük a mezőgazdasági körzetekben él. Szadhguru kezdeményezésére sokfelé faiskolák létesültek az oktatási intézményekben, a palántákat öntöző, kapáló, művelő gyerekek váltak a program leglelkesebb támogatóivá. A parasztokat azzal nyerte meg a guru, hogy bebizonyította: a fák sikeresen akadályozzák a föld erózióját és árnyékukban új növényi kultúrák fejlődhetnek. 2006-ban pedig kiadta a jelszót: "Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!". Egyetlen napon 850 ezer fát ültettek el Tamil Nadu-szerte, ez bekerült a Guinness-rekordok közé. A munka folytatódik. Több mint 600 iskola csatlakozott az indiai államban a merész tervhez, mindegyikük évente több mint kétezer palántát nevel. A 114 millió új fa "őrült terve" egyre reálisabbá válik - tűnik ki a francia lap riportjából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: