2014-08-01 19:04:18• hírek • Kocsis Zoltán

Német olimpiai bajnokok ünnepe Szatmáron

Zita és Hedi Funkenhauser története igazi sikersztori. Egy olyan sikersztori, ami valamikor a múlt század közepén Szatmárnémetiben kezdődött, ám a politikai és gazdasági helyzet következtében sajnálatos módon már Németországban teljesedett ki. Most hazajöttek - kicsit ünnepelni.

Csupa mosoly, öröm és nosztalgia volt péntek délelőtt a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóterem. Nem véletlen, hisz a mégoly eredményes és gazdag vívóélettel és hagyományokkal rendelkező városban, mint Szatmárnémeti sem fordul elő minden nap, hogy az egy négyzetméterre jutó olimpiai és világbajnokok száma meghaladja az újságírókét. Már pedig ezúttal ez történt, mivel hat év után ismét hazalátogatott Funkenhauser Zita, testvére Hedi, férje Matthias Behr és lányai valamint szülei társaságában. Az eseményen részt vett továbbá Szepessy József egykori világbajnok is. Zita és Hedi szülei, László és Éva idén ünneplik 50. házassági évfordulójukat és ragaszkodtak hozzá, hogy ezt szülővárosukban, Szatmárnémetiben tehessék meg. Közel hatvan rokon és barát társaságában.

Zita és Hedi a szó szoros értelmében a vívás vonzásában töltötték gyerekkorukat, hisz a Csipler Sándor vívóteremtől alig néhány lépésre születtek. Az első leckéket Haukler Judittól kapták, majd amikor Zita 13 éves volt, szüleik úgy döntöttek: a jobb élet reményében Németországba költöznek. László azonban szerette volna, ha lányai nem szakadnak el a vívástól, így a sportág németországi fellegvárába, a Baden-Württemberg észak-keleti csücskében található Tauberbischofsheimba költöztek.

Ez a döntés pedig alapjában határozta meg a Funkenhauser-lányok jövőjét. Zitából minden idők egyik legeredményesebb német tőrözője vált, aki csapatban kétszer nyert olimpia aranyérmet, egyszer pedig ezüstöt, továbbá háromszor világbajnoki aranyat és szintén háromszor bronzot. Emellett egyéniben egy világbajnoki ezüsttel és egy bronzzal valamint egy olimpiai bronzzal büszkélkedhet. 1984-ben az év junior sportolója lett Németországban, három évvel később pedig a harmadik helyen végzett az év német sportolója versenyen. De büszkélkedhet aranyéremmel Hedi is, aki párbajtőrben nyert világbajnokságot a német válogatottal.

Zita 1984-ben, Los Angelesben nem csak aranyérmet nyert, hanem ott ismerkedett meg a német delegáció másik tagjával, későbbi férjével, Matthias Behrrel, aki éppen ezüstérmet nyert a vívó-válogatottal. De nyert ő olimpiai aranyat is, három világbajnoki ezüstöt, két bronzot, egyéniben pedig olimpiai és világbajnoki ezüstöt. A jelek szerint pedig a családi hagyomány nem szakad meg, Zita és Matthias ikerlányai, a 19 éves Greta és Leandra máris korosztályos világbajnokok. Természetesen vívásban.

„Sem a szülők, sem a környezet részéről nem érzek nyomást amiatt, mert szüleim a német vívás legeredményesebb sportolói közé tartoznak. Azért és addig vívok, ameddig élvezem. Márpedig most nagyon élvezem", válaszolta a Szatmár.ro kérdésére Greta, ami másodszor jár Szatmárnémetiben. Elmondta, pályafutása során sokszor találkozott román lánnyal. Azt nem tudja, hogy voltak-e közöttük szatmáriak, de azt elárulta, a román lányok mindig nagyon tisztán vívtak.

Elmondása szerint Zitát soha nem vonzotta az edzősködés, ezért pályafutása végeztével fogorvosként tevékenykedik. A „civil munka" mellett ő a német vívószövetség hivatalos fogorvosa, így két évvel ezelőtt ott volt a kerettel a londoni ötkarikás játékokon is. Férje ezzel szemben a tauberbischofsheimi olimpiai központ vezetője.

A pénteki nap folyamán Szepessy-vel kiegészülve a Funkenhauser-családot fogadta Adrian Stef megyei tanácselnök. Előtte azonban a család legfiatalabbjai, Greta, Leandra, Ella és Katalina fegyvert ragadott és a páston saját maguk örömére összecsaptak a Sportklub fiataljaival,  Lazin Alexandrával, Varga Anettel, Pótor Andreával, Gábor Enochal és Dániellel, Pop Edwinnel és Bodó Benjaminnal. Mindezt a szatmári vívás olyan kiemelkedő személyiségeinek a jelenlétében, mint Csiszár Ferenc, Lengyel Éva, Dan Suta edzők,  Stahl Krisztina olimpikon vagy Stahl István egykori sportújságíró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: