2013-05-24 10:38:52• hírek • MTI

BL - Német házidöntő a londoni Wembleyben

Német házidöntőt rendeznek szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája 2012/13-as szezonjának döntőjében, a londoni Wembley Stadionban, ahol a Bayern München a Borussia Dortmunddal találkozik.

A bajorok négy idényen belül a harmadik fináléjukra készülnek, 2010-ben az Internazionalétól, tavaly pedig hazai környezetben, a müncheni Allianz Arénában büntetők után a Chelsea-től szenvedtek vereséget. A Dortmund története során eddig egyszer játszhatott döntőt, azt pedig meg is nyerte: 1997-ben hatalmas meglepetésre 3-1-re győzött a Juventus ellen, a találkozót Puhl Sándor vezette.

A két csapat eddig csak egyszer találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban: 1998-ban a Dortmund címvédőként került össze a Bayernnel a negyeddöntőben, Münchenben gól nélküli döntetlent játszottak a csapatok, majd a visszavágón a svájci Stéphane Chapuisat gólja a sárga-feketék továbbjutását jelentette. A német riválisok a különböző sorozatokban eddig összesen 100 alkalommal találkoztak egymással, 29 döntetlen mellett a Bayern 45-ször, a Dortmund pedig 26-szor diadalmaskodott.

A mostani idényben négyszer adott "randevút" egymásnak a két együttes, a bajnokságban mindkét alkalommal 1-1-es döntetlen született, míg a német Szuperkupa fináléjában 2-1-re, a Német Kupa negyeddöntőjében pedig 1-0-ra nyert a Bayern.
Tavaly májusban a Német Kupa fináléjában a Dortmund 5-2-re bizonyult jobbnak, Jupp Heynckes, a Bayern vezetőedzője - akit a szezon végén Josep Guardiola vált a kispadon - azonban nem készül arra, hogy a mostani BL-döntőben visszavágjon kollégájának, a Borussiát irányító Jürgen Kloppnak a fájó vereségért.

"Ez a meccs nem a kettőnk párharcáról szól, miért is kellene arról szólnia?" - mondta a 68 éves Heynckes. "Jó a kapcsolatom Jürgen Kloppal, nem azzal foglalkozunk, hogy bármikor revánsot vegyünk a másikon."
Klopp elismerte, hogy a papírforma alapján a München a döntő esélyese, ugyanakkor azt is kijelentette, játékosai készek arra, hogy meglepetést okozzanak szombaton a Wembley-ben.
"Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ott lehettem, amikor ezek a fiúk felnőtté váltak, ahogyan ígéretes tehetségekből minőségi futballistákká lettek" - utalt a Borussia szisztematikus felépítésére a 45 éves szakvezető. "Készen állnak arra, hogy bebizonyítsák, képesek csodát tenni."

A Bajnokok Ligája történetében negyedszer fordul elő, hogy a döntő két résztvevője egy országból kerül ki.
Először 2000-ben találkozott egymással két azonos nemzetbeli együttes, akkor a Real Madrid simán, 3-0-ra nyert a Valencia ellen a Saint-Denis Stadionban. Három évvel később, 2003-ban az AC Milan és a Juventus mérkőzött meg a manchesteri Old Trafford Stadionban, és a piros-feketék gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel diadalmaskodtak. A 2008-as moszkvai fináléban a Manchester United a Chelsea-t győzte le szintén 11-esekkel.

A szombati döntőben - amely 20.45 órakor, az olasz Nicola Rizzoli sípjelére kezdődik - mindkét gárda eltiltottak nélkül, szinte a legerősebb összeállításában léphet pályára, az egyetlen komoly hiányzó a Dortmund oldaláról a sérült Mario Götze lesz, aki a következő idényben már a münchenieknél szerepel.

A várható kezdőcsapatok:
------------------------
Bayern München:
Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Dante, David Alaba - Javi Martínez, Bastian Schweinsteiger - Arjen Robben, Thomas Müller, Franck Ribéry - Mario Mandzukic
Borussia Dortmund:
Roman Weidenfeller - Lukasz Piszczek, Neven Subotic, Mats Hummels, Marcel Schmelzer - Sven Bender, Ilkay Gündogan - Jakub Blaszczykowski, Marco Reus, Kevin Grosskreutz - Robert Lewandowski

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: