2017-08-10 10:54:23• hírek • MTI

Német külügyminiszter: nem szabad elhallgatni az újabb menekülthullám veszélyét

A német külügyminiszter szerint nem szabad elhallgatni, hogy újabb menekülthullám fenyegeti Európát.

 Az ugandai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a német sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette: "Ha semmit sem teszünk, akkor Olaszországnak előbb-utóbb meg kell nyitnia a határait, mert túl sok menekült lesz az országban".
    
Uganda évek óta példaértékűen kezeli az erőszaktól és éhségtől sújtott szomszédos Dél-Szudánban kialakult menekültválságot, az utóbbi években majdnem egymillió embert fogadott be - értékelte a miniszter.
    
Sigmar Gabriel az ország egyik menekültek lakta településén tett látogatásán azt mondta, "talán el kellene ide hozni néhány európai ország delegációját, hogy lássák, mire képes a szolidaritás".
    
Ha az Európai Unió nem talál megoldást a menekültek elosztására, "akkor ismét válsághelyzet alakulhat ki" - jelentette ki a külügyminiszter, aki szerint egyedül párttársának, Martin Schulznak, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltjének volt bátorsága kimondani mindezt.
    
Schulz egy interjúban a közelmúltban arról beszélt, hogy Olaszországot összeomlással fenyegeti a Földközi-tengeren Észak-Afrikából érkező menekültek tömege, és így megismétlődhetnek a két évvel ezelőtti folyamatok.
    
Olaszországba az idei év első felében több mint 85 ezer menekült és bevándorló érkezett, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A benyújtott menedékkérelmek száma 25 százalékkal gyarapodott.
    
A német belügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai szerint január eleje és július vége között összesen mintegy 100 ezer menedékkérelmet adtak be Németországban. Tavaly egész évben ez a szám 280 ezer volt, 2015-ben pedig 890 ezer.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: