2009-09-22 14:36:09• hírek • Ferenczi Noémi

Német diákokkal kötöttek barátságot

A hétvégén Szatmárnémetibe látogattak annak a stuttgarti szakközépiskolának a diákjai, mellyel közös projektben vettek részt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai.

„Európával találkozni, Európát választani" címmel indult projekt iskolások számára a 2009-es Európai parlamenti választások alakalmából. A projekt célja a demokrácia népszerűsítése volt. A projekt keretében Badenwürthenberg tartomány húsz iskolája partnerségi kapcsolatot kötött húsz kelet-európai iskolával, így került kapcsolatba a Kölcsey Ferenc Főgimnázium a stuttgarti Max-Eyth szakközépiskolával - tudtuk meg Császár Béla német szakos tanártól, projektfelelőstől.

A projekt konkrétan abból állt, hogy a diákok kérdőíveket állítottak össze az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban. A kölcseysek összesen 600 embert kérdeztek meg, majd a válaszokat németre fordították és elküldték Stuttgartba, ahol kiértékelték azokat. Császár elmondása szerint, a diákok által készített felmérés eredményei beigazolódtak a választásokkor, így a szatmári diákok projektje az egyik legsikeresebbnek bizonyult. A projekten összesen 19 tizenegy és tizenkettedik osztályos diák dolgozott.

Az elért eredmények jutalmául egy kölcseys csoport tanulmányi kiránduláson vett részt a nyár elején, mely során ellátogattak Strassburgba, a parlamentbe, majd Stuttgartba. Útban hazafelé pedig érintették Münchent, Nürnberget és Bécsben is körülnéztek.

A hétvégén a stuttgarti diákok látogattak el Szatmárnémetibe. A nyolc fős csoportot gazdag programmal szórakoztatták a kölcseysek. Német műsort adtak elő a szatmári svábok történetéről, közös városnézésen, kiránduláson vettek részt a megyénk és Máramaros megye látnivalóinak helyszínein.

A projekt lezárult ugyan, de a két iskola közötti kapcsolat továbbra is fennmarad a további együttműködés reményében - tette hozzá a projektfelelős.


Tanulmányi kiránduláson vettek részt a diákok
Tanulmányi kiránduláson vettek részt Stuttgartban a kölcseys diákok


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: