2011-05-20 13:47:47• hírek • Kocsis Zoltán

Német delegáció Szatmár megyében

Különleges vendégei voltak péntek délelőtt a Szatmár Megyei Prefektúrának: a prefektus a németországi Darmstadt-Dieburg körzet képviselőit fogadta, melynek vezetője Klaus Peter Schellhaas, a körzeti tanács elnöke volt.

A német delegáció tagja volt a Szatmár megyéből elszármazott Ioan Sofron képzőművész is, akinek a közvetítésével jött létre a kapcsolat a két közigazgatási egység között. „Épp egy kórház projektén dolgoztunk, ott kerültünk közelebbi viszonyba Sofron úrral. Ő sokat mesélt szülőhazájáról, Szatmárról, az ottani emberekről. Ennek kapcsán kezdtem informálódni és több hasonlóságot is felfedeztem, ezért azt mondtam: vegyük fel a politikai kapcsolatot velük", mesélte a Szatmár.ro kérdésére válaszolva Schellhaas.

A kapcsolatfelvétel egyik első lépéseként megtartott sajtótájékoztatón Giurca kormánybiztos mellett többek között Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere valamint Pataki Csaba alprefektus vett részt.

Csehi Árpád néhány szóban bemutatta megyénket úgy statisztikai, mint gazdasági, szociális szempontból. Kiemelte a mezőgazdasági és ipari adottságait, utóbbi terén a humán erőforrás magas színvonalát hangsúlyozva, míg legfőbb turisztikai értékként a termálvizet nevezve meg. Megemlítette az infrastrukturális előnyöket is: egyrészt, hogy a nyugat felé vezető autópályától 50 kilométer választja el Szatmár megyét; hogy a nemzetközi repülőtér schengeni igazolvánnyal rendelkezik; hogy Halmiban találkozik a Kelet és Nyugat Európa felé vezető vasúti hálózat.

Ilyés Gyula kiemelte a Szatmárnémeti és Németország közötti szoros kapcsolatokat, elmondván, hogy 2000 és 2006 között nem kevesebb, mint hatezer új munkahelyet teremtettek a német befektetők. És bár a gazdasági válság lelassította ezt a folyamatot, tette hozzá, az utóbbi időben jó jeleket kaptak gazdasági szereplőktől. A polgármester elmondta, hogy Szatmárnémetiben a munkanélküliségi arány jónak mondható, igaz, az átlagjövedelem némileg elmarad a romániai átlagtól. Kitért továbbá arra a tényre is, hogy a várost szoros kapcsolatok kötik egy német településhez, Wolfenbüttelhez, a két település között pedig remek az együttműködés.



 

Klaus Peter Schellhaas kiemelte, hogy az utóbbi 25 évben egy új Európa épült és a gazdasági válság ellenére is folytatni kell az új kapcsolatok kiépítését. Elmondta, hogy Darmstadt-Dieburg két nagy gazdasági központ, Frankfurt és Mannheim között található, tehát kedvező befektetői terepet szolgáltat. Szerinte a két térség hasonló problémákkal küszködik az egészségügy terén, míg bizonyos területen nekik tanulniuk kell a szatmáriaktól. „A migráció egyre nagyobb gondot okoz Németország szerte, éppen ezért úgy gondolom, sokat tanulhatunk abból, hogy Szatmáron miként él együtt több etnikum, több kultúra".

A Szatmar.ro kérdésre Schellhaas elmondta, hogy a hosszú távú cél a gazdasági kapcsolatok kiépítése és szorosabbá tétele: „Szeretném meghívni a román vendéglátóimat hozzánk, és akkor a kereskedelmi kamara előtt alkalmuk lesz meggyőzni a német vállalkozókat, hogy azok befektessen Szatmárban", mondta.

Addig is a német delegáció péntek és szombat folyamán meglátogat több, a megye területén található, német vonatkozású vállalkozást és remélhetőleg az a véleményük sem változik meg, mely szerint Szatmár megyét nyitott, vendégszerető emberek lakják.


Klaus Peter Schellhaas, jobbján Ioan Sofron


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: