2014-07-20 13:19:17• hírek • Szatmar.ro

Német bajnokok Szatmárnémetiben - a Funkenhauser-család ünnepe

Zita Funkenhauser és Matthias Behr,  minden idők legeredményesebb német tőrvívói
Zita Funkenhauser és Matthias Behr, minden idők legeredményesebb német tőrvívói

Kétségkívűl Funkenhauser Zita a Szatmárnémetiben született és az időközben új hazát választott vívók egyik legeredményesebb sportolója. Elég ha az 1984-es és 1988-as olimpiai csapataranyérmét, vagy a német csapattal megszerzett világbajnoki aranyérmeit említjük. És akkor még nem szóltunk arról a 14 arany-, ezüst- és bronzéremől, amelyeket a világbajnokságokon és olimpiai játékokon szerzett karrierje során. Közben elvégezte az orvosi egyetemet, jelenleg Tauberbischofsheimban magánpraxisa van és a világversenyeken ő végzi a német sportolók fogorvosi ellátását is.

Hogy miért szóltunk most Zita eredményeiről? Íme a magyarázat.

A napokban Zita testvére, Hedi (aki szintén kiváló éremkollekcióval rendelkezik, ezek közül a legértékesebb az 1993-as, esseni vb-én elért ezüstérem a német párbajtőr csapattal) értesítette szerkesztőségünket, hogy augusztus elsején, pénteken az egész Funkenhauser-család Szatmárnémetibe érkezik, ahol a szülők, László és Éva aranylakodalmukat tartják a Zárda templomban (délután 5 órakor). Emellett Zita és Hedi gyermekei, akik szintén a vívósport szerelmesei (Gréta, Leandra, Ella és Katalina) a Csipler Sándor vívóteremben a szatmári leány és fiú tőrcsapattal szeretnének megmérkőzni egy barátságos mérkőzésen. Funkenhauserék ezzel az akcióval is szeretnék megköszönni a szatmári vívóedzőknek, hogy évtizedekkel ezelőtt elíndították őket azon az úton, amelyik Zita kiváló karrierjéhez vezetett.

Ehhez persze az is kellett, hogy a szülők a vívóterembe irányítsák lányaikat, ahol Haukler Judit adta az első vívóleckéket a tehetséges gyermekeknek. Zitáék első szatmári sikereit követően a Funkenhauser-család 1973-ban Németországba települt. És itt következett be a második jelentős momentum Zita karrierjét illetően (az elsőt a szatmári vívóleckék képezték), ugyanis a szülők Tauberbischofsheimba, a német vívás fellegvárába költöztek, ahol aztán Zita karrierje kiteljesedett.

A vívóbemutatón természetesen ott lesz Matthias Behr, Zita férje is, aki szintén ritka éremkollekcióval rendelkezik: 1976-tól kezdődően többször volt olimpiai bajnok, világbajnok és 16 alkalommal dobogós a világversenyeken.

Greta és Leandra Behr csapattársai körében (ülő sor, balról a második és harmadik)

Zita gyermekei, Greta és Leandra, szintén megkezdték az éremgyűjtést, a korosztályos országos bajnoki címek mellett a 2011-es Klagenfurt-i kadett világbajnokság csapataranyérmeit is magukénak tudhatják.

Az augusztus elsején, pénteken 9 órakor kezdődő vívógálán a szatmáriak részéről többek között Lazin Alexandra, Varga Anett, Pótor Andrea, Gábor Enoch, és Dániel, Pop Edwin, Bodó Benjamin lép majd pástra Lengyel Éva és Suta Dan edzők irányítása alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: