2010-05-04 13:39:38• hírek • Póti Orsolya

Német Kulturális Napok

A Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete idén május 7. és 10. között rendezi meg a Német Kulturális Napokat. A fórum megalapítása óta húsz év telt el, ezért az idei kulturális napok mottója: „Két évtized mozgásban”.

A rendezvény négy napját a hagyományokhoz híven változatos kulturális programokkal teszik színessé. Az elmúlt évek kulturális napjaihoz hasonlóan, a műsorok közül idén is nagy hangsúlyt fektetnek a német nyelvű színi előadásokra, valamint a gyerekeknek és fiataloknak szervezett szintén német nyelven zajló workshopokra. Mindehhez nagyon fontos a fiatalok részvétele, valamint a „Johann Ettinger” Német Líceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a „Doamna Stanca” Líceum képviselő diákjainak jelenléte. Továbbá a rendezvény kiemelkedő pontja a Német Kulturális Otthon részletes bemutatása, és az új tervek, rendezvények és tevékenységek ismertetése lesz.

„Gyűjts össze a történelmet!” címmel gyerekek és fiatalok fotó, rajz, vers és mese kiállítására is sor kerül a rendezvény keretén belül.

A Német Kulturális Napok ünnepélyes megnyitójára május 7-én, péntek délután 17 órától kerül sor, a „Vendelin Fuhrmann” teremben, amely a Szatmári Svábok Kulturotthonában (Lucaciu utca 9. szám alatt) található. A megnyitóbeszéd és a köszöntő után egy fotográfiai kiállítás nyílik meg, melyet a fórum húsz éves születésnapjának tiszteletére rendeznek, valamint egy a szatmári svábokról készült film bemutatójára is sor kerül.


Felvonulásra és sváb népviselet bemutatóra is sor kerül
Felvonulásra és a sváb népviseletek bemutatójára is sor kerül


A szombati nap nagy része a gyerekek és fiatalok rendelkezésére áll majd. A Német Kulturotthon reggel 9-tól nyitja kapuit, és délutánig különböző workshopokat rendeznek gyerekek és fiatalok számára. Többek között lesz sütés -főzés, táncműsor, bohózat, rajzolás és festés, valamint kerámia és éneklés. A közös foglalkozások eredményeit délután 16 órától mutatják be a kulturális otthon udvarán, ezt pedig zenés verses műsor követi, Cserey Csaba részvételével. 14 órai kezdettel a Kézműves Kamarában (a Fragilor utca 1. szám alatt) kerül sor egy kerekasztal beszélgetésre  „Két évtized mozgásban” címmel.

A rendezvény utolsó előtti napja,  vasárnap 11 órától német nyelven tartott istentisztelettel folytatódik, amelyre a Kálvária templomban kerül sor. Az istentiszteletet  felvonulás követ a Nagy Parkban, valamit sváb népi viselet, és hagyományok bemutatására is sor kerül.  Délután 18 órától az Északi Színházban  "Komédia a sötétben " címmel mutat be színdarabot a Temesvári Német Színház társulata. A Német Kulturális Napokat szintén a temesvári színtársulat zárja „Óz a nagy varázsló” című előadásával, amelyet a Szakszervezetek Művelődési Házában fognak előadni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: