2010-04-22 16:54:56• hírek • Szatmár.ro

Nemesi temetés Kaplonyban

Zsúfolásig telt a kaplonyi templom a csütörtöki, grófi temetés alkalmából.

Gróf Károlyi Lajos hamvai a légtérzár miatt nem érkeztek meg, a 2009. nyarán elhunyt nemes jelképes temetését mégis megtartották Károlyi Consuelo grófnő hamvainak a családi kriptába helyezése mellett. A csütörtöki, különleges szentmisét Papellás István szentszéki tanácsos celebrálta, aki személyesen ismerte a grófot és jó kapcsolatot ápolt vele. Károlyi Lajos végakarata volt az, hogy ő temesse el, Kaplonyban, valamint az is, hogy a gyászszertartás elején felcsendüljön a Himnusz.

A plébános szentbeszédében kihangsúlyozta: mindkét elhunyt élete zarándokélet volt, hiszen nem csak jelképesen zarándokolták végig az élet útját, de 1944-ben menekülniük kellett. Consuelo grófnő Genfben kötött ki, itt hunyt el 1976-ban, Lajos gróf pedig bejárta az egész világot. Brazíliában telepedett le, de Argentínától Kurdisztánon át Grönlandig számos helyen megfordult. Két házassága volt, második felesége, Katalin egészségi állapota miatt nem lehetett jelen a temetésen. A Károlyi-családról Németi János történész tartott rövid előadást, kihangsúlyozva: a Károlyi-család a honfoglaló Kaplyon-nemzetségből eredeztethető, és rengeteget tett a magyar nemzet megmaradása érdekében. A szertartáson a helyi kórus és a Collegium Régizene Együttes is fellépett. Consuelo grófnő urnájának és Lajos gróf jelképes hamvainak az elhelyezésén a szűk családi kör és a sajtó volt jelen.

A család részéről az alábbiak vettek részt a gyászmisén: Francesca Dürkheim, Károlyi Lajos lánya, annak férje, Christian Dürkheim báró, lányaik, Georgina és Sophie, Dőry szül. Károlyi Erzsébet és férje, Dőry László, báró. Jelen volt a Horthy Miklós Társaság is, lévén, hogy Consuelo grófnő ifj. Horthy Miklós első felesége volt. A két új halottal együtt összesen 38 Károlyi-leszármazott nyugszik a kaplonyi kriptában. A világon mintegy 150 Károlyi-leszármazott él.


Károlyi Consuelo grófnő és Gróf Károlyi Lajos temetési szertartása
Károlyi Consuelo grófnő és Gróf Károlyi Lajos temetési szertartása


Károlyi Consuelo grófnő és Gróf Károlyi Lajos temetési szertartása


Károlyi Consuelo grófnő és Gróf Károlyi Lajos temetési szertartása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: