2017-11-20 17:20:10• hírek • Oszkó Viktória

Néma tanúk strázsáltak a Filharmónia előcsarnokában

A kiállítást a budapesti Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület jóvoltából az RMDSZ Szatmárnémeti Nőszervezete hozta el a városba. Az esemény fő célja az volt,hogy felhívja a figyelmet a nők családon belüli bántalmazására.

November 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. Ebben az időszakban világszerte több eseményt is rendeznek, hogy emlékztessék az embereket arra, milyen fontos társadalmilag összefogni és segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá.
 

Elszomorító adat, hogy élete során minden ötödik nőt bántalmaznak. A NANE és a NEEEM küldetése az, hogy tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt és hogy harcoljanak a nők elleni erőszak minden formája ellen.
 

 A Dinu Lipatti Fiharmónia előcsarnoka megtelt november 18-án; felsorakozott több életnagyságú, vörös, női alakot formázó sziluett. Rajtuk brutális körülmények között meggyilkolt nők történeteit lehetett olvasni, több korosztályból, több városból, mégis ugyanazzal a kegyetlen sorssal.

Poszet Kinga, a Szatmárnémeti Nőszervezet elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy bár nem is gondolnánk, Romániában harminc másodpercenként áldozatul esik egy nő valamilyen formában testi bántalmazásnak.

A megnyitó műsor alatt elhangzott egy klasszikus történet is. A Grimm fivérek Kékszakáll című meséjén keresztül mutatta be Bálint Kata pszichológus, hogy a társadalom milyen szinten nem vesz tudomást a nők elleni erőszakról. Az emberek hallanak történeteket, tudják, hogy vannak áldozatok, ha fény derül egy-egy gyilkosságra, a döbbenetet és a felháborodást újra csend váltja fel. 
 

A kiállítás legfontosabb mondanivalója az volt, hogy nem szabad szó nélkül hagyni, hogy ilyen dolgok megtörténhessenek, valamint bátorság és összefogás kell ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a nők elleni erőszak ellen. 
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: