2012-10-31 09:09:54• hírek • MTI

Nem vonják meg Mircea Diaconu mandátumát

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

A szenátus elutasította kedden a vagyonvizsgáló ügynökségnek azt a kérését, hogy vonják meg Mircea Diaconu szenátor mandátumát összeférhetetlenség miatt.

A mandátum elvétele mellett 23 törvényhozó szavazott , 32-en ellene voksoltak, és tízen tartózkodtak.
Diaconu - aki Románia egyik legnépszerűbb színésze - 2008 óta tagja a parlamentnek a Nemzeti Liberális Párt színeiben. 2011-ben indított ellene eljárást a bukaresti intézmény, amely megállapította, hogy Diaconu törvényhozói mandátuma összeegyeztethetetlen az önkormányzati tulajdonú bukaresti Nottara Színházban betöltött igazgatói tisztségével.

A szenátor - aki az idén rövid ideig a kulturális miniszteri tisztséget is betöltötte - beperelte a vagyonvizsgáló intézményt, de elvesztette a pert. Az összeférhetetlenség tényét ugyanis a román legfelső bíróság is megerősítette jogerős ítéletében.

A román igazságszolgáltatás helyzetét figyelemmel kísérő Európai Bizottság többször szemrehányást tett Romániának amiatt, hogy a törvényhozás akadályozza vagy felülbírálja az igazságszolgáltatás munkáját. Petru Filip, a román szenátus alelnöke a voksolás után a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elismerte, hogy Brüsszelben "kedvezőtlen visszhangja" lesz a felsőház döntésének.

Brüsszel 2007 óta, Románia EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel a román igazságszolgáltatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: