2009-11-30 11:43:48• hírek • Szatmár.ro

Günthner: újabb cselszövés

Alkotmányellenes rendelettel próbálta „kicselezni" az Alkotmánybíróságot a Boc-kabinet a decentralizált intézmények igazgatóinak leváltására vonatkozó - ugyancsak alkotmányellenes - kormányrendelet ügyében. Günthner Tibor Szatmár megyei szentátor felszólalt a témában.

Az elmúlt hét egyik központi témája a 37/2009-es, decentralizált intézmények igazgatóinak leváltását indítványozó kormányrendelet semmissé nyilvánításának a kezdeményezése volt a Szenátusban, amit e közben az Alkotmánybíróság is tárgyalt. Günthner Tibor RMDSZ-es szenátor elmondta: az alkotmányosságra vonatkozó bírósági döntés meghozatala előtt egy nappal a Boc-kormány félre akarta vezetni az alkotmánybírákat, 105/2009-es sürgősségi rendeletével visszavonta a „harminchetest", ám annak fontosabb paragrafusait utóbbi rendelet is tartalmazza.

A parlamenti tisztségviselő napirend előtti felszólalásában indítványozta: a két rendelet ügyében közösen foglaljon állást a Szenátus, hiszen mindkettő ellenkezik az Alkotmány előírásaival. Günthner már idén tavasszal, a 37/2009-es rendelet meghozatala után hangsúlyozta annak alkotmányellenességét: most bebizonyosodott, hogy többezer igazgatót törvénytelenül távolított el tisztségéből a PD-L. A szenátor szerint a dolog érdekessége az, hogy Emil Boc Románia egyik neves alkotmányszakértőjének számít. A két rendelet ügyében az államelnökválasztás utáni héten hoz döntést a Szenátus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: