2008-07-02 20:09:22• hírek • Józsa János

Szatmáron nyaraltak

 Ajándékokkal és élményekkel gazdagon tértek haza Szatmárnémetiből a csángó gyerekek.

Hétfőn reggel utaztak haza a csángó gyerekek Szatmárnémetiből, egy tartalmas és elmondásuk szerint feledhetetlen táborozás után.

Idén 47 gyerek érkezett Szatmárnémetibe csángóföld öt településéről, így Klézséről, Somoskáról, Budáról, Nagypatakról és Pokolpatakról. Ők a MADISZ szervezésében jöhettek el és tölthettek egy programokban gazdag hetet városunkban és környékén. Mivel minden évben más településeket választanak ki a szervezők, évente más és az évek során egyre több gyerek ismerheti meg a régiót, ahova különben nem juthatna el.

 

A változatos programok - ifjusági misék, bábszínházi előadás, városnézés, a Tűzoltó Torony meglátogatása, a Püspökség és kápolnájának megtekintése, kirándulás Koltón, nagybányai állatkerti séta, kisvasút a nagybányai városligetben, szalonnasütés Mogosán, strandolás Nagykárolyban és a Károlyi Kastély meglátogatása – mellett fontos része volt ittlétüknek a különböző foglalkozásokon való részvétel, mint a vallásos beszélgetések Merlás Atyával, kézműves foglalkozások és fakanálbábukészítés, játékos gyakorlatok a tanítónénikkel vagy épp a csángó táncház.

Ezek a programok kicsit több, mint egy hét alatt zajlottak le, így a gyerekeknek minden napra jutott valami érdekes, ami lekötötte, szórakoztatta őket. A sok gyerekhez és programhoz pedig sok szervezőre is szükség volt, így a MADISZ tagjain, a szatmári tanítónéniken és az elszállásolást végző családokon kívül idén négy magyar nyelvet oktató tanár is jött csángóföldről.

A tartalmas időtöltés mellett fontos, hogy idén is számos ajándékkal, így például az Avasújvárosi cipőgyár részéről egy-egy pár új cipővel térhettek haza hétfőn a csemeték. A képeket nézve pedig és az arcokat látva rajtuk, biztosra vehető, hogy idén is sok kis álmot sikerült teljesíteni a szervezőknek azzal, hogy egy feledhetetlen kirándulásra elhozták a 47 csángó gyereket Szatmárra.

 

 
 
 
 
 
J.J.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: