2009-10-01 16:50:23• hírek • Szatmár.ro, Balogh Anita

Nem volt meglepetés

Günthner Tibor szerint a PDL forgatókönyve szerint zajlott a kormánykoalíció felbomlása, Csehi szerint bebizonyosodott: nincs stabilitás az RMDSZ nélkül, Ilyés szerint felelőtlenség volt a kormányválság előidézése, Kereskényi szerint látszott: a PDL-PSD kapcsolata érdekházasság volt.

Günthner Tibor, Szatmár megyei RMDSZ-es szenátor rámutatott: már a tavalyi kormányalakítás után tudni lehetett, hogy az új koalíció nem fogja megérni az államelnök-választást, hiszen ez is hozzátartozik a PDL által kidolgozott forgatókönyvhöz. A koalíciószakadás után kizárólag a novemberi elnökválasztás kimenetelétől fog függni az, hogy milyen színezetű kormány vezeti majd az országot a következő három évben, a miniszterelnököt ugyanis az elnök nevezi meg. A szenátor elárulta: már az elmúlt napokban „körbetárgyalás" zajlott a parlamenti pártok vezetői között, vagyis napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy elérkezett a koalíció halálának az ideje. Az RMDSZ-t is felkérték a múlt héten kormányban való szerepvállalásra, azonban - mondta el Günthner - az érdekvédelmi szervezet mindaddig nem kíván szerepet vállalni, míg átlátható nem lesz a helyzet. Ennek ellenére az RMDSZ a jelenlegi helyzetben támogatja a kormányt, mivel az instabilitás, az ország kormányozhatatlanná válása beláthatatlan következményekkel járhat. Amennyiben a későbbiekben mégis részt vesz a kormánykoalícióban a szervezet, azt csak bizonyos feltételekkel fogja tenni  - fejezte be mondandóját a szenátor.

Csehi ÁrpádCsehi Árpád, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke felháborítónak tartja, ami Bukarestben zajlik, szerinte ugyanis az eddigi kormánykoalíció egyetlen tagját sem érdekli igazán az ország sorsa, mindenki csak az őszi választásokkal van elfoglalva. A megyei tanács elnöke hiszi, hogy csak akkor lesz stabil kormány és stabil helyzet az ország vezetésében, ha az RMDSZ is a kormány tagja lesz. Az RMDSZ bebizonyította az elmúlt években, hogy ott a helye a kormányban, és Csehi szerint ha most is kormányra kerül, stabilitást fog hozni az ország vezetésében.

Ilyés GyulaIlyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere a Szatmár.ro-nak elmondta: véleménye szerint kollektív hibája a román politikai életnek, hogy a kormányválság kialakult. A politikusban is - mint sokakban - erősen megmaradt a televízióban látható két kép, melynek egyikén a felbomlott koalíció tagjai feszülten nyilatkoznak, a másik képen pedig Traian Basescu fülig érő mosollyal hórázik. Ilyés szerint óriási felelőtlenség, hogy a politikai helyzet ide jutott, erre jó ideje nem volt Európában példa. Kérdés: ilyen felelőtlen hozzáállással hogyan fog fejlődni az ország, hogyan fog kilábalni a gazdasági válságból?

Kereskényi GáborKereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ szervezetének vezetője szerint már a kezdetektől fogva tudni lehetett, hogy nem lesz hosszú életű a PSD és a PDL kényszerházassága, hiszen nem voltak közösen kitűzött céljaik, mindkét fél csak a zsákmányon való osztozkodást tartotta  fontosnak. Kereskényi szerint a legszomorúbb,  hogy az országos politikai helyzet helyi szintre is kezd begyűrűzni - utal ezzel a csütörtöki tanácsülés elhalasztására, amit elsősorban a PSD és a PDL tanácsosainak a távolmaradása miatt maradt el. Sajnos sokan összetévesztik a parlamentet a városi tanács üléstermével, és sokan csak a saját kicsinyes érdekeiket nézik, ahelyett, hogy a választók érdekeit tartanák szem előtt - mondja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: