2014-01-09 09:57:37• hírek • MTI

Nem volt etnikai indíttatású a sepsiszentgyörgyi bántalmazás

A Kovászna megyei rendőrség azonosította azt a két fiatalt, aki szilveszter éjjelén Sepsiszentgyörgy központjában bántalmazott egy román politikust, s a rendőrség szóvivője szerint nem etnikai indíttatású volt az incidens.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott rendőrségi közlemény szerint a bántalmazással egy 17 és egy 19 éves fiatalembert gyanúsítanak, akik ittas állapotban távoztak egy helyi iskola szilveszteri mulatságáról, kimondottan azzal a szándékkal, hogy botrányt okozzanak. A közlemény kitér arra, hogy velük volt egy harmadik fiatal, aki az áldozat védelmében avatkozott be az utcai konfliktusba, ahogy két további járókelő is.

Nicoleta Marin, a rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, az eddigi vizsgálatok nem igazolták, hogy etnikai indíttatása lett volna az incidensnek. Hozzátette, az elkövetők mellett a sértett fél védelmében fellépő fiatalok is magyar nemzetiségűek voltak. A két elkövető beismerő vallomást tett, és szabadlábon védekezhet.

A bántalmazott férfi Gheorghe Predut volt, a Demokrata Párt korábbi Kovászna megyei elnöke, aki az incidens következtében bordatörést szenvedett. Nyilatkozatai alapján a román sajtó etnikai indíttatású agresszióként mutatta be a sepsiszentgyörgyi esetet. Predut feljelentése szerint azért kötöttek bele a fiatalok, mert miután magyarul megszólították őt, közölte, hogy nem tud magyarul.

Az eset kapcsán szigorú hatósági fellépést sürgetett "a románellenes szélsőséges magyar megnyilvánulások" ellen a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentette, elutasít mindenféle agresszív megnyilvánulást, erőszakos cselekedetet, ugyanakkor reméli, hogy nem volt etnikai indíttatású a konfliktus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: