2013-12-02 10:44:00• hírek • MTI/Krónika

Nem vizsgálja felül álláspontját Németh Zsolt

Nem látja okát annak, hogy felülvizsgálja a Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása ügyében tett kijelentését Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára - ezt az államtitkár jelentette ki.

Radu Podgorean külügyi államtitkár azt követően szólította fel csütörtökön álláspontja felülvizsgálatára és bocsánatkérésre Németh Zsoltot, hogy a magyar államtitkár egyik hét eleji parlamenti felszólalásában kijelentette: a magyar kormány azt kéri Traian Basescu államfőtől, „ne hagyja Románia Csillagát visszavörösödni". Podgorean „a román állam egyik szimbólumának minden alapot nélkülöző meggyalázásaként" értelmezte, és „teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette Németh Zsolt parlamenti felszólalását.

A magyar államtitkár vasárnap elmondta: éppen az jelentené a román állami kitüntetés meggyalázását, ha Tőkés Lászlót megfosztanák az érdemrendtől. „Úgy gondolom, immár Traian Băsescu államfő kezében van, hogy megmenti-e ezt a román nemzeti szimbólumot attól, hogy meggyalázzák" - jelentette ki a külügyi államtitkár.

A fideszes politikus úgy vélte, ha Tőkés Lászlót valóban megfosztanák a magas rangú kitüntetéstől, akkor az mindenféleképpen a posztkommunista erők győzelme lenne.

Hozzátette, bízik abban, hogy éppen a román kormányzat fogja megérteni, helyes döntés lesz, ha Traian Băsescu államfő végül nem fogadja el a becsületbíróság javaslatát.

„Sajnálatos módon már nagyon komoly politikai tényezők kezdeményezték Romániában, elkötelezve magukat mellette. De van remény, és éppen egy jövőbeni döntés meghozatala reményében kértem a román államfőt, ne hagyja, hogy visszavörösödjön Románia csillaga" - mondta Németh Zsolt.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet az erdélyi magyar kisebbség felett. A kijelentés miatt Traian Basescu is élesen bírálta Tőkést. A kitüntetésről Basescunak kell döntenie, miután az érdemrend becsületbírósága javasolta a visszavonását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: