2014-07-22 16:35:08• hírek • Kocsis Zoltán

Nem vész kárba havi 5 millió liter szatmári tej

fotó: haromszek.ro
fotó: haromszek.ro
A tej első felvásárlói ára általában 50-60 bani körül mozog. A piacokon viszont már 2-2,50 lejért lehet hozzájutni. Üzletekben viszont ennél is magasabb áron lehet megkapni.

Futótűzként terjedt el a hír az elmúlt héten, hogy a holland Friesland romániai leányvállalata kivonul észak-nyugat Romániából, a szatmári tejtermelők pedig nem fogják tudni eladni termékeiket. A gazdák kezdtek kétségbe esni és ez az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósághoz (DSVSA) is eljutott.

Megkeresésünkre Dorin Maurer, a DSVSA vezető munkatársa elmondta, nem tudja megerősíteni a sajtóhíreket. „Nem hivatalos megbeszéléséket folytattam csak a cég képviselőivel. Ezek során szó sem volt a tej begyűjtésének leállításáról. Egyszerűen arról van szó, hogy bezárják a nagykárolyi gyárukat", magyarázta Maurer.

A Frieslandot 1879-ban alapították a hollandiai Meppel városában. Romániában 2000-ben jelent meg, amikor megvásárolta a szatmárnémeti tejgyárat. Ezt követően erdélyi terjeszkedésbe kezdett: felvásárolta többek között a Kolozsvár közelében található kisbácsi, a vajdahunyadi és a marosvásárhelyi gyárakat. Az utóbbi években azonban már csak a kisbácsi, a nagykárolyi és a marosvásárhelyi gyár működött. A cég éves forgalma 2012-ben 172 millió euró volt.

A Friesland Románia idén májusban kiadott közleményében jelentette be, hogy bezárja a nagykárolyi és a marosvásárhelyi gyárait. A kommünikében található indoklás szerint az utóbbi öt évben hat százalékkal csökkent a tejtermékek piaca Romániában. Jan Willem Kivits, a Friesland Románia általános igazgatójának szavai szerint a nagykárolyi gyár eleve alig 30%-os kapacitással működött. Indoklása szerint a vállalat kénytelen egyetlen termelői egységre koncentrálni ahhoz, hogy a szükséges technikai fejlesztéseket meg tudják valósítani. Ez az egység pedig a kisbácsi gyár.

A közlemény szerint legkésőbb 2015 januárjáig bezárják a másik két gyárat. Ezzel Nagykárolyban közel 130 ember marad munka nélkül. A Friesland igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, leszögezvén: senki nem marad végkielégítés nélkül....

A gazdáknak azonban kevésbé kell aggódniuk. Szatmár megyében jelenleg a tejtermékek piacának öt szereplője is gyűjti a tejet: a Friesland mellett az Unicarm, a Primalact, a Buenolact és a Naturlact. A Friesland kivonulásával ezek biztosan átvennék a tejet - csakhogy szó sincs arról, hogy a hollandok a gyárbezárással együtt beszüntetnék a begyűjtést. Ezt részben megerősítette Fehér Zoltán, a vállalat területi beszerzésért felelős vezetője is, aki azonban részleteket nem kívánt elárulni.

Szatmár megyében jelenleg 53 szarvasmarhafarm működik - közülük tíz számít kisebbnek, tudtuk meg Corneliu Ceicától, a DSVSA irodavezetőjétől. Ezeken a farmokon 7634 szarvasmarhát tartanak, közülük közel 4500 ad tejet. A legnagyobb farm Mezőpetriben működik közel ezer jószággal. Ezen kívül a kis gazdáknál további közel negyvenezer szarvasmarha él, a tejet is adók száma pedig eléri a 27.000-et. A szarvasmarhák túlnyomó többségét pedig tejükért tartják, nálunk ugyanis még nem trend a húsmarhák tenyésztése. Szakemberek szerint azonban a következő években a két trend ki fog egyenlítődni.

A közhiedelemmel ellentétben a szarvasmarhák száma nem csökken Szatmár megyében. Az utóbbi öt évben ugyanis megduplázódott a farmok száma, ez pedig kompenzálja azt a tényt, hogy egyre kevesebben tartanak otthon tehenet. Ezt igazolja az is, hogy a DSVSA adatai szerint 2013 júniusában a megyében 4,9 millió liter tejet fejtek, míg idén júniusban 5,098 millió litert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: