2010-11-18 16:21:04• hírek • Szatmar.ro

Nem változnak a közigazgatási egységek

A sajtóban felröppent a hír, miszerint egy törvénytervezet értelmében változhatnak a közigazgatási egységek. Úgy tűnik, ismét egy meg nem valósuló tervezet marad ez is, mint több száz, amivel jobb-rosszabb pillanatukban előrukkolnak a parlamenti képviselők.

A magyar sajtó minden bizonnyal azért is reagált hirtelen az értesülésre, mivel a romániai magyarság arányának megváltoztatását is okozhatta volna az átszervezés. Erdei D István RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondása szerint azonban nincs ok az aggodalomra, a tervezet nem megy át a parlamenten.

Amint a képviselő tájékoztatott, az alkotmány 2003-ban történő változtatása értelmében hatáskörökre osztva változik, hogy az elsőnek megkeresett ház a képviselőház, illetve a szenátus, a másodikként megkeresett házé pedig a döntő szerep, tehát az úgynevezett döntő ház. A háznak 45 napja van arra, hogy véleményt mondjon a törvénytervezetről, amennyiben azonban ez nem történik meg, érvénybe lép az alkotmány által előírt hallgatólagos elfogadás. Nagyobb törvények esetében egyébként akár hatvan napig is ki lehet tolni a véleményezést. Amikor egy törvénytervezet átkerül a döntőházba, nincs megszabva, hogy ez mennyi időn belül véleményezze ezt. Így bizonyos tervezetek végső elutasítása, illetve megszavazása akár évekig is elhúzódhatnak. Ilyen például a tanügyi törvény is, amiről a döntést május óta halasztják.

A szóban forgó indítvány a szenátushoz tartozik - mondta Erdei - a képviselőház csupán első házként működik. Az elképzelések szerint az 5 ezer főt el nem érő községek falvakká válnának, a 10 ezer főt el nem érő városok pedig községközpontokká. Ez elméletileg csökkentené az állami adminisztrációban dolgozó tisztségviselők számát, a valóságban azonban ez itthon nem kivitelezhető. A rengeteg kis lakosú települést nehezen lehetne egy községközpontból irányítani, ezért történt meg például Avasújváros nagyközségének kettéosztása is. A hozzá tartozó hét település között ugyan is nagy volt a távolság, nehéz volt egy központból irányítani.

Egy másik ok, amiért nem fog átmenni a törvény az az, hogy ebben az esetben egy országos népszavazást kellene előírni. Ezenkívül nagy költséggel is járna ennek bevezetése, ugyanakkor a törvénytervezetből az alapvető adatok is hiányoznak.

A képviselő szerint ez a törvénytervezet a megbukottak sorsára jut, amit ebben a szesszióban már nem vehetnek elő.


Nem megy át a törvény a parlamenten
Nem megy át a törvény a parlamenten


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: