2013-04-03 16:31:12• hírek • Kocsis Zoltán

Nem változik a víz ára Szatmár megyében – legalábbis 2014 nyaráig

Szatmár megyében 2014 júniusáig nem változik az ivóvíz- és a kanalizálás szolgáltatás ára, jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Dan Stegerean, az Apaserv igazgatója. Az intézményvezető elárulta: igyekeznek megkönnyíteni a lakosok számára a ivóvíz bekötését.

Szatmár megyében jelenleg 3,61 lejbe kerül egy köbméter ivóvíz, 2,43 lejbe pedig egy köbméter szennyvíz elvezetése. Ez az ár a legutóbbi módosítást követően lépett életbe, amelyre január elsején került sor. Ezt megelőzően közel négy hónapos egyeztetés zajlott az érintett települések között, az árat pedig minden egyes helyi tanácsnak el kellett fogadnia. „Az Apaserv árai körültekintő felmérések és alátámasztható érvek alapján vannak felépítve", jelentette ki Stegerean, válaszolva egyben Valer Marian szenátor támadásaira.

Az igazgató elégedettséggel jelentette ki, hogy az Apaserv lassan a megye településeinek 90%-ában biztosít ivóvizet és működteti a kanalizálást. Elmondta, az idén 1500-2000 új ügyfélre számít. Annak érdekében, hogy megkönnyítse a lakosok dolgát, az Apaserv stratégiát is vált: a bekötéshez szükséges csöveket és órát is biztosítja, az ügyfélnek csak a vízaknát kell kialakítania - ez 300-400 lejes beruházás.

A „Szatmár megye víz-és kanalizálási infrastruktúrájának bővítése és rehabilitálása" projekt helyzetéről beszámolva Cristian Zaha kivitelezésért felelős menedzser reményét fejezte ki, hogy augusztus-szeptemberig végre véget ér a liciteljárás. Az eddigiek során európai és tengerentúli cégek közreműködése vált biztossá.

Az amerikai Louis Berger Group (a román Confort Designnal közösen) a projekt elkészültének menedzsmentjéért felel (9,1 millió lej fejében); a portugál Consulgal - Consultores De Engenhaira E Gestao a megvalósítást felügyeli (6,2 millió lej), a német Stulz Planaqua a szatmárnémeti szennyvíztisztítót bővíti és modernizálja a román 3T Constructtal közösen (22,6 millió lej), míg a spanyol Espina Obras Hidraulicas a szamosdobi szennyvíztisztítót rehabilitálja (13,3 millió lej.) Részt vesznek a munkában szatmári cégek is, hisz a batizi, a lázári és a mezőfényi kanalizálási hálózatot a Dominium és a Samcif bővíti.

A „Szatmár megye víz-és kanalizálási infrastruktúrájának bővítése és rehabilitálása" projekt összköltségvetése 433,5 millió lej. Túlnyomó többségét, szám szerint 75,8%-át az Európai Unió vissza nem térítendő hitele teszi ki. A román kormány a beruházás költségének 12%-át, az érintett 14 önkormányzat az 1,84%-át, míg az Apaserv 7,6-át biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének segítésével.

A teljes beruházásnak eredetileg 2015-ig kellene elkészülnie, ám máris előre látható némi csúszás. Összesen 175 kilométernyi kanalizálási hálózat épül majd meg, 27 kilométernyit rehabilitálnak, öt szennyvíztisztítót és 46 pumpaállomást építenek. Ami az ivóvízhálózat fejlesztését érinti, 80 kilométernyi vezetéket építenek vagy újítanak fel, 19 új kutat fúrnak vagy rehabilitálnak és négy tisztító állomást építenek.

A fejlesztések összesen 186.000 szatmári lakos életébe hoznak változás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: