2008-10-16 15:06:27• hírek • Szatmár.ro

Nem vagyunk rá felkészülve

Szatmár megye egyik legtöbb problémát felvető szociális problémája a szellemi fogyatékos felnőttek ellátása.

Jelenleg Szatmár megyében két felnőtteket befogadó központ létezik, melyek összesen 100-110 felnőtt befogadására alkalmasak. A tervek szerint, az elkövetkező években újabb központokat fognak létrehozni, így még 70-80-nal fog bővülni a férőhelyek száma - tájékoztatott Marc Adrian, a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója.

A szellemi fogyatékos felnőtteket általában nem vállalja a család, minél súlyosabb problémáik vannak, annál nehezebb az elhelyezésük. A súlyosan fogyatékosok gyakra agresszívek, megtámadják hozzátartozóikat, szökni próbálnak.

A Gyermekvédelmi Igazgatóságnál jelenleg is rengetegen vannak várólistán, hiszen sokan most érték el azt a kort, hogy az ország valamelyik intézetéből kikerülnek, így más alternatívát kell keresni számukra, így visszajönnek Szatmárnémetibe. A rendszerváltás óta, sajnos, nagyon sok erre szakosodott intézmény szünt meg - magyarázta Marc.

Az infrastruktúra hiánya mellett nagy probléma, hogy nincsnek megfelelően képzett szakemberek, hiszen ezen fogyatékos felnőttek számára speciális felügyelet, tapasztalat szükséges.

Marc Adrian szerint, még hosszú időbe telik, ameddig valamennyire rendeződni fog a helyzet, azonban ehhez nagyon fontos, hogy az egészségügy is teljes mértékben együttműködjön.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: