2008-09-11 14:10:35• hírek • Csenteri Judit

Enyhe gazdasági növekedéssel az EU-ban

Románia gazdasága ez év második negyedében hatszor nagyobb növekedést ért el, mint az Európai Unió gazdasága. A tényt az Eurostat még nem teljesen végleges adatai ismertetik.

Az Európai Unió országainak Bruttó Hazai Terméke (GDP) az április-júniusi időszakban 1,6 százalékkal nőtt meg 2007 hasonló időszakához képest, miután az első negyedév növekedése még 2,3 százalékos volt.

Az enyhe növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy Németország, Franciaország és Olaszország, vagyis az euró térség legfontosabb gazdaságainak csökkent a Bruttó Hazai Terméke.

A második negyedévben a GDP szinte minden ágazatában negatív kihatások történtek: a befektetések például 1,2%-kal csökkentek, az import és export értéke pedig egyenként 0,4%-kal. Technikailag azonban még nem lehet gazdasági recesszióról beszélni, csak abban az esetben állhat fent ez a helyzet, amennyiben az euró térség gazdaságában a következő negyedévben is negatív jelenségek mutatkoznak meg.

Az uniós átlaggal ellentétben Románia Bruttó Hazai Termékében 9,3%-os növekedés mutatkozott meg 2008 második negyedévében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: