2013-12-01 18:21:05• hírek • MTI

Nem tudni, hogy miért zuhant le a helikopter

A glasgow-i helikopterbaleset tucatnyi sérültjét ápolták még vasárnap is kórházban. Repülésbiztonsági szakértők egyelőre csak találgatják a szerencsétlenség okait.

A glasgow-i rendőrség Eurocopter EC-135 típusú, háromtonnás helikoptere péntek éjjel a nyugat-skóciai nagyváros igen népszerű, The Clutha nevű pubjára zuhant. A helikopter a zsúfolási telt ivó lapos tetejének közepébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett.
A balesetben az eddigi adatok szerint nyolcan életüket vesztették - köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül öten -, 32-en megsérültek.
A skót rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint tizenkét sérült továbbra is kórházi ellátásra szorul; hármat intenzív osztályon kezelnek.

A mentőalakulatok vasárnap igen aprólékos munkával elkezdték kiemelni a tetőszerkezetbe ékelődött helikopterroncsot; először egy rotorlapátot távolítottak el.

Sir Stephen House, a skót rendőrség főparancsnoka már előző este elmondta, hogy az épület "nagyon kényes" statikai állapota miatt igen összetett kiemelési műveletre kell felkészülni, amely "sok napig" eltarthat.
Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a vizsgálatot végző szakértők elsősorban a hajtóművek üzemanyag-ellátási rendszerének hibájára gyanakszanak. Ennek a helikoptertípusnak két hajtóműve van, és a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi brit lap által idézett szakértők egyike elmondta: arra is alig van példa, hogy egy hajtómű leálljon, az pedig szinte lehetetlen, hogy mindkettő egyszerre felmondja a szolgálatot.

A helikopter pilótája, az 51 éves David Traill rendkívül tapasztalt volt, korábban két évtizedig a brit királyi légierő (RAF) kötelékében repült Chinook helikoptereken, frontszolgálatot teljesített mindkét Öböl-háborúban és  Afganisztánban, emellett Boszniában, a Falkland-szigeteken és Észak-Írországban is szolgált.

A Clyde folyó partján épült, 1819-ben alapított pubban, amely Skócia egyik legrégebbi, ma is működő ivója, a szerencsétlenség pillanatában mintegy 120 vendég tartózkodott. A pub rendkívül népszerű a helyiek körében, főleg a minden esti élőzenei műsorok miatt.

A glasgow-i székesegyházban vasárnap istentiszteleten emlékeztek meg az áldozatokról.
Ez az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai légi balesete, a halálos áldozatok és a sérültek számát tekintve súlyosabb, mint az év elején történt hasonló londoni szerencsétlenség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: