2011-12-07 09:34:13• hírek • MTI

Nem tudnak megegyezni a választások kapcsán

Ismét felborult a román kormánykoalícióban az új választási rendszerről született egyezség, amiből csak annyi maradt, hogy várhatóan egyszerre rendezik meg a jövő évben az önkormányzati és a parlamenti választásokat.

 

Kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Bukarestben kijelentette, hogy az RMDSZ csak abban az esetben támogatja az önkormányzati és a parlamenti választások összevonását, ha a jelenleg hatályos választási rendszer marad érvényben, amely alapján a legutóbbi, 2008-as parlamenti választásokat is megszervezték. Ezt a döntést az RMDSZ parlamenti frakciói hozták meg keddi ülésükön.

Erre a tanácskozásra azt követően került sor, hogy egy nappal korábban a Demokrata Liberális Párt (PD-L), az RMDSZ, valamint a kormányt a parlamentben támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a nemzeti kisebbségek frakciója megállapodtak arról, hogy várhatóan a jövő héten felelősségvállalással terjeszti a kormány a parlament elé a választások összevonásáról szóló törvénytervezetet.

Kelemen Hunor kedden megerősítette, hogy a kormány nagy valószínűség szerint ezzel a rendkívüli eljárással fogja benyújtani a törvényt, ugyanis a jogszabálynak már az idén meg kell születnie ahhoz, hogy az önkormányzati választásokat nyárról őszre tolják ki, és a parlamenti választásokkal egy időben szervezzék meg.

2012 végén egyszerre lesznek a választások?


A koalíciós tanácskozáson azonban az is kiderült, hogy a PD-L már nem támogatja azt a korábban született egyezséget, miszerint 390-re csökkentik a jelenlegi 470 fős parlament létszámát úgy, hogy a szenátusnak csak 88 tagja lesz. Az akkori megállapodás szerint az új egyéni választókerületes rendszerben valamennyi szenátusi mandátumot választókerületben lehetett volna elnyerni, akárcsak a képviselőházi helyek kétharmadát. Az alsóházban a helyek további egyharmadát pártlistákról bejutó jelöltek foglalhatták volna el. Így teljesült volna az RMDSZ-nek az a kérése, hogy vegyék figyelembe az arányosság elvét.

Csakhogy időközben a PD-L kihátrált az alku mögül. A demokrata pártiak továbbra is szorgalmazzák, hogy  a 2009-ben Traian Basescu államfő által kiírt érvényes és eredményes népszavazást ültessék gyakorlatba. Vagyis azt, hogy egykamarás parlamentet hozzanak létre a jelenlegi kétházas törvényhozói testület helyett, és a törvényhozók száma ne haladja meg a 300 főt a jelenlegi 470 helyett.

Az egykamarás parlament bevezetéséhez azonban alkotmánymódosításra van szükség, aminek sikeres kivitelezése nem valószínű. A demokratáknak ugyanis sem az RMDSZ, sem az ellenzéki pártok nem partnerei ebben a kérdésben, így nincs meg a kétharmados többségük. A törvényhozók számának csökkentése viszont egyszerű törvénymódosítással is elérhető.
Az RMDSZ ezért szögezte le most, hogy csak abban az esetben támogatja a demokraták által javasolt választás-összevonást, ha marad a jelenleg hatályos egyfordulós egyéni választókerületes szavazási rendszer. A magyar szervezet szerint ugyanis hátrányos lenne a romániai magyarság számára a törvényhozók számának drasztikus csökkentése. Legfeljebb abba mennének bele, hogy az idei népszámlálás eredményei alapján várható lakosságszám-csökkenésnek megfelelő arányban módosuljon a parlament létszáma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: