2010-01-19 16:31:00• hírek • Gozner Gertrud

Nem történt H1N1-megbetegedés

A bukaresti Cantacuzino Intézet eredményei szerint a szatmári járványkórházba beutalt három beteg közül egyik sem fertőzött a sertésinfluenza vírusával - derül ki a Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből.

Amint korábban beszámoltunk róla, a múlt héten az igazgatóság négy újinfluenzás-gyanús esetet regisztrált a megyében, közülük egy személyről, egy kisgyerekről már a múlt hét végén kiderült, hogy nem kapta el a H1N1 vírusát. A másik három beteget továbbra is a járványkórházban kezelik. A közlemény szerint három nőről van szó, harminc és hatvan év közötti életkorral.

Az oltások ugyanakkor rohamosan fogynak a családorvosoknál, ezért a közegészségügyi hatóság újabb 15 ezer darab vakcinát rendelt a minisztériumtól. Állítólag van olyan családorvos, akinél már ezren iratkoztak fel a várólistára.

A keddi nap folyamán Cseke Attila egészségügyi miniszter a H1N1 influenza elleni védőoltás-dózisok jobb elosztására, az oltáskampány jobb megszervezésére szólította fel a megyei egészségügyi igazgatóságokat. A tárcavezető szerint a megyékben felhasználatlanul áll 1.706.434 adag vakcina, miközben folyamatosan érkeznek az igénylések újabbakra.

Az Egészségügyi Minisztérium eddig 2.248.050 adag újinfluenza elleni oltóanyagot osztott szét. Január 13-ig 541.616 személyt oltottak be, tehát a megyékben 1.700.000 adag áll rendelkezésre, ennek ellenére 441.215 újabb adagot igényeltek.

A miniszter kérte, hogy elsősorban a megyén belüli elosztást ésszerűsítsék, eljuttatva a szükséges adagokat az igénylőknek, de biztosított: az ezen felüli igényeléseket is jóváhagyják, ha szükség lesz rá. Cseke Attila miniszter ismételten hangsúlyozta: az oltást elsősorban a háziorvosok végzik, tehát ők előnyt élveznek a vakcina-adagok elosztásakor.

Az elmúlt 24 órában egyébként 123 újabb megbetegedést és egy új influenza miatti elhalálozást jelentettek az országban. Ezzel az esetek száma 6733-ra, az elhalálozásoké 108-ra emelkedett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: