2013-01-08 14:38:35• hírek • Kocsis Zoltán

Nem tisztul a kép a metropolisz-övezettel kapcsolatban

Nem tisztul a kép a metropolisz-övezettel kapcsolatban
Nem tisztul a kép a metropolisz-övezettel kapcsolatban

Másfél hónappal azt követően, hogy felmerült a Szatmárnémeti Metropolisz-Övezet létrehozásának ötlete, sokat nem tisztult a kép ezzel kapcsolatban: a községek polgármesterei bizonytalanok, aggályaikra pedig senki sem tudott konkrét választ adni.

Az övezet létrehozásának ötletgazdája, Dorel Coica szatmárnémeti polgármester a jelen lévő tizennégy község (Pusztadaróc, Lázári, Mikola, Vetés, Szatmárhegy, Nagykolcs, Batiz, Apa, Királydaróc, Erdőd, Borválaszút, Aranyosmeggyes, Krasznaterebes) képviselői előtt ismét elmondta egy esetleges metropolisz-övezet előnyeit: nagyobb esély az uniós pályázatok esetében; összehangolt gazdasági, infrastrukturális, fejlesztési stratégia kidolgozásának lehetősége; beruházók könnyebb bevonzása.

Történt némi változás az övezet nagyságának eredeti koncepciójához képest is: amíg november közepén még tíz önkormányzatról volt szó, addig most a Szatmárnémeti 50 kilométeres körzetében található településekről és közel kétszázezer lakóról beszélt Gheorghe Rentea, Coica pályázatokkal foglalkozó személyes tanácsadója. Ami nem változott, román szokás szerint, az a bizonytalanságok sora.

Balog Daniel királydaróci polgármester azt kifogásolta, hogy továbbra sem állt elő senki egy konkrét tervvel, hogy miként néz ki az övezet vezetésének felépítése és hogy a községeknek milyen összeggel kellene hozzájárulnia a társuláshoz. Juhász Lajos vetési és Iosif Roca batizi polgármesterek értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért kell az övezet kialakításáról az ország küszöbön álló területi-adminisztratív átszervezése előtt dönteni, figyelembe véve, hogy ismert a kormány azon célja, mely szerint a háromezer lakosnál kevesebbel rendelkező önkormányzatokat meg akarja szüntetni. „New York esetében is ez történt: a metropolisz-övezet megalakulása után megszűntek a társult önkormányzatok, a települések pedig beolvadtak a városba", mondták.

Egy másik kérdés, amire szintén nem tudott senki konkrét választ adni, hogy mi történik akkor, ha az övezet egy nagyszabású pályázata esetén egyes önkormányzatok, amelyek megközelítik a törvény által engedélyezett 30%-os eladósodási küszöböt (főleg, hogy Szatmárnémeti is hasonló helyzetben van), nem tudják előteremteni a szükséges önrész rájuk eső részét: akkor a többi község is elesik a pályázat lehetőségétől...

Coica (a megbeszélés azon részében, amikor még jelen volt) arra kérte a jelen lévő polgármestereket, alpolgármestereket és az érdeklődő községeket, hogy január 31-ig terjesszék a helyi tanács elé a kérdést és addig körvonalazódjék az érdekeltek köre. Megjegyzendő, hogy a Szatmárnémeti Városi Tanács még nem szavazott a kérdésről...

„Nálunk ma (kedd, szerk.) lesz tanácsülés, aztán meglátjuk, miként dönt a testület, nyilatkozta a Szatmár.ro kérdésére válaszolva Juhász Lajos vetési polgármester. Személyes véleményem szerint nem elvetendő az ötlet, mert megkönnyíteni az uniós pénzek lehívását. Nem látom ugyanakkor, hogy minek ez a nagy sietség, miért nem lehet megvárni, hogy mit hoz a közigazgatási reform", tette hozzá. Hasonlóképpen nyilatkozott Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere is, azzal a különbséggel, hogy a ott pénteken ül össze a tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: