2012-11-24 11:28:22• hírek • Gazda Árpád/MTI

Nem terveznek, nem pályáznak a romániai kis- és középvállalatok

Romániában az uniós átlagot meghaladja ugyan a vállalkozókedv, de a romániai kis- és középvállalatok nem terveznek, nem pályáznak, és csak a szűk környezetükben kívánnak tevékenykedni - állapította meg egy kutatás alapján Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója a Romániai Magyar Üzleti Egyesület marosvásárhelyi konferenciáján.

Diósi László - aki az egyesület elnöki tisztét is betölti - úgy vélekedett, hogy Romániában romlottak a vállalkozás feltételei az elmúlt években, de Románia még így is az első harmadban helyezkedik el egy, a világ 170 országára kiterjedő kutatás szerint.

A kutatás kimutatta, hogy a vállalkozások bejegyzése az átlagosnál könnyebb Romániában, de a sokféle adónem, a sok ellenőrzés és a nagy bürokrácia alaposan próbára teszi a vállalkozókat. Diósi László azt is megemlítette, hogy Romániában még most is könnyebb hitelhez jutni, mint a környező országokban, de a befektetések megtérülési rátája alacsonyabb.

Romániában mind a GDP-hez mind a foglalkoztatottsághoz az átlagosnál nagyobb mértékben járulnak hozzá a vállalkozások. A szférára azonban az a jellemző, hogy nem tud az állami támogatásokról. Diósi László elmondta, a romániai vállalkozások nyolcvan százaléka nem pályázik, a kisvállalatok egyáltalán nem folytatnak innovációs tevékenységet. A romániai vállalkozások 41 százalékában semmilyen üzleti tervet nem készítenek, és 9 százalék alatt van azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek 3-4 évre  előre terveznek.

Diósi László a konferencia szünetében az MTI-nek elmondta, a nyugat-európai vállalkozásokkal ellentétben a romániai vállalkozások "mintha dobozban élnének". Csak a belföldi piaci lehetőségeket ismerik és semmiféle tervük nincsen arra, hogy külföldi lehetőségeket keressenek.

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöke azt is megjegyezte, hogy az erdélyi magyarok kevésbé bátran vállalkoznak, de helyzetük mégis nagyjából belesimul az ország átlagába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: