2017-06-14 09:30:52• hírek • Szatmar.ro

Nem telhet el a nyár tartalmas gyerekprogramok nélkül az Aranykapu Fonó-Házban

Az idei vakációban is izgalmas tevékenységekkel várja a gyerekeket a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület Fonó-háza, különféle programokat kínálva a különböző korú gyerekek számára. 

A vakáció második hetében, azaz június 26. és 30. között, a hagyományosan Péter-Pál napjához kötődő aratás tematikájára építve várják a szervezők egy játékos utazásra, Búzamanók és kalásztündérek címmel a legkisebbeket (4-7 évesek). A foglalkozások során a gyerekek végigjárják majd a búza útját a magtól egészen a kenyérig, népi játékokkal, népmesével, hagyományos kézműves tevékenységekkel, kenyérsütéssel ismerkedve naponta 9-13 óra között. 

Nem utolsó sorban a szervezők egy meglepetésekkel színes kisebb kirándulással is tarkítják majd az alkotóhét programját.

A nagyobb gyerekeknek (7-14 évesek) ismét különleges élményben lehet részük, ha részt vesznek a Fonó-Ház idei nyári napközis kézműves táborában, a július 17- 21. közti időszakban, naponta 9-18 óra között, melyben ezúttal is a hagyományos kézműves mesterségeké lesz a főszerep. 

A tábor címe nem véletlenül: Mestertanoda - avagy Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisinas - hiszen ez már sejteni engedi, hogy a tábor folyamán a résztvevő gyerekek mesebeli kisinasokká válnak majd, akiknek lehetőségük lesz betekinteni, sőt alaposan bele is kóstolni számos régi, elfeledett kézműves mesterség fortélyába. 

A szervezők természetesen ezúttal is népmesékkel, népi gyermekjátékokkal, népdalokkal és számos konyhatündérkedéssel, sütés-főzéssel fűszerezik majd a foglalkozásokat, elővarázsolva így a felejthetetlen Fonó-házas hangulatot.

Igazi csemegének ígérkezik az idén első alkalommal megrendezendő Fafaragó alkotóműhely. Az intenzív három nap során (augusztus 9-11. között) a résztvevő gyerekek a hagyományos fafaragó mesterség alapjaival fognak majd megismerkedni, elméleti és gyakorlati képzésben részesülve. 

A naponta 9-17 óra között zajló eseményen egyebek között a botfaragás, az ékfaragás, és az ú.n. spanyolozás technikájával ismerkedhetnek meg majd az ifjak, bepillantást nyerve a pásztorok és betyárok mindennapi életébe is. 

Az Fafaragó alkotóműhelyt a Debrecenből érkező Győri Balázs fafaragó szaktanár vezeti majd. 

A három intenzív napra a szervezők 10 éven felüli gyerekek jelentkezését várják (maximum 14 éves korig).

Mivel az oktatás ezúttal különösen kislétszámú csoportban (max. 8 fő) zajlik majd, ezért a Fafaragó alkotóműhelybe érdemes minél hamarabb bejelentkezni.

A Fonó-Házas foglalkozások minden esetben egyénre szabottak, melyek során az oktatók minden gyerekkel személy szerint foglalkoznak, figyelembe véve az illető gyermek életkorát, felkészültségét, tehetségét. Ezzel magyarázható, hogy a táborok, alkotóhetek és alkotóműhelyek létszáma korlátozott, valamint, hogy a szervezők csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a gyerekeket.

Jelentkezni, vagy tájékozódni lehet Nezezon Enikőnél a 0744-687813-as, vagy Takács Andreánál a 0741-182063-as telefonszámon, illetve az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, vagy e-mail címén (aranykapuegyesulet@yahoo.com).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: