2009-10-20 15:08:33• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nem tárgyalnak Croitoruval

Nem jutott dűlőre Lucian Croitoru megbízott román miniszterelnök kedden a személyét ellenző pártokkal folytatott tárgyalásán, amelyen ez utóbbiak felszólították őt, hogy lépjen vissza a Traian Basescu államfőtől kapott kormányalakítási  megbízatásától.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), akárcsak a (nem magyar) nemzeti kisebbségeket tömörítő parlamenti frakció a kormányválság megoldásaként továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Traian Basescu államelnök Klaus Johannisnak, Nagyszeben német ajkú polgármesterének adjon kormányalakítási megbízást. Az államfő azonban Lucian Croitorut, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökének tanácsadóját kérte fel erre a feladatra. Bár e patthelyzetben Croitoru bizonyos lehetett abban, hogy hiába ül közös asztalhoz az említett politikai erőkkel, ez utóbbiak mégis jelezték: a párbeszéd érdekében, "udvariasságból" hajlandók eszmecserét folytatni Basescu jelöltjével.

Ezért nem okozott meglepetést, hogy az ülés után Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök, akárcsak Markó Béla, az RMDSZ elnöke a sajtónak elmondta: azt tanácsolták Croitorunak, hogy lépjen vissza, adja vissza megbízatását az államfőnek, akinek szerintük el kellene fogadnia a 65 százalékos parlamenti többséget élvező politikai erők javaslatát, Johannis személyét.


Croitoru mebkapta a megbízást, de a megvalósítás nem nagyon megy neki
Croitoru mebkapta a megbízást, de a megvalósítás nem nagyon megy neki


Croitoru mögött így továbbra is csak a Traian Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) áll, amely jelen pillanatban Emil Boc múlt héten megbukott kormányának egyetlen pártjaként most ügyvezetői minőségben vezeti az országot. Croitorunak még öt napja van arra, hogy a parlament elé álljon egy parlamenti többséget alkotó kormány névsorával és egy kormányprogrammal. Az eddigi fejlemények tükrében azonban ezzel a többséggel nem rendelkezik.
Egyetlen reménye az lehetne, ha sikerülne megbontania a Johannis köré alakult alkalmi szövetséget. Bukaresti elemzők szerint Croitoru tett is erre irányuló lépéseket, például kész lenne felajánlani a szociáldemokratáknak a belügyminiszteri posztot. Kérte is ezt a pártot, hogy tegyen személyi javaslatot. Bár a belügyi tárca birtokosa kulcsszerephez jutna az elnökválasztások megszervezésében, a Basescu- és Croitoru-ellenes tömb egyelőre megbonthatatlannak látszik.

Eközben a médiában a politikusok és hírelemzők folytatják az alkotmány különböző olvasatairól zajló vitát. Az egyik tábor szerint az államfőnek nincs joga figyelmen kívül hagyni a parlamenten belüli, "szemmel látható" többség akaratát. A Basescu pártján állók viszont igazat adnak az államfőnek, aki szerint a politikai pártok nem tagadhatják meg tőle a jogot, hogy szabadon éljen kormányalakítási megbízásának jogával.

Basescu egyébként a hétvégén még úgy nyilatkozott, hogy feloszlathatja a parlamentet, ha két kormányalakítási kísérlet is kudarcot vall, de később maga is elismerte, hogy ezt csak akkor teheti meg, ha megnyeri a november végi elnökválasztást, és elkezdheti második mandátumát. Ezért most a bukaresti megfigyelők többsége azt tartja legvalószínűbbnek, hogy az Emil Boc vezette korlátozott hatáskörű ügyvivő kormány a november 22-i választásig fog hivatalában maradni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: