2009-07-13 15:54:13• hírek • Tóth Klarissz

Zenei ízlés és diszkóláz

Modern világunk megannyi zenei stílussal, változatosabbnál változatosabb zeneipari felhozatallal csábítja diszkókba vagy klubokba a zenerajongókat és bulizni vágyókat.

A zenei ízlés kialakulása számos tényezőtől függ. Pszichológusok állítása szerint szoros összefüggés van a személyiségtípus és a zenei ízlés kialakulása között, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a zenei nevelés már gyermekkorban megkezdődik. Ennek alakulását a környezet, vagyis a szülők és a barátok ízlése is meghatározza. Laikus meghatározás szerint a zenei ízlés nem más, mint az, hogy az emberek egyes zenéket előnyben részesítenek másokkal szemben.

Ugyanakkor bizonyos körökben az is jellemző, hogy egyes zenei stílus kedvelői előítéleteket táplálnak más stíluskedvelőkkel szemben (lásd a rap- és a rockzene rajongóit). A „zenei ízlés" helyett jóval helyesebb a „zenepreferencia" szóhasználat, mivel az, hogy éppen milyen zenét preferálunk vagy részesítünk előnyben, pillanatnyi hangulatunktól, a helytől valamint a társaságtól is függ. Fejlődéspszichológusok szerint, a zenepreferencia kortól és nemből függően is nagy eltérést mutat. Vitathatatlan, hogy napjaink egyik kedvenc irányzata és sokak kedvence a diszkó zene, ami az 1970-es évektől kezdve megfertőzte Amerikát és Európát.

Laikusok és egyes zenekritikusok véleménye szerint, a diszkózene egyszerűen fogalmazva nem más, mint az önfeledt szórakozás és bulizás jelképe. Természetes, hogy minden generációt más-más zene hoz lázba. Külföldi példából kiindulva, 1979-ben élte aranykorát a New York-i „Studio 54", az 54-ik utcában, ami valóságos diszkó kortünetté vált. Éppen abban a labilis időszakban, amikor Amerika a vietnámi eseményektől még mindig lesújtva érezte magát, a Woodstocki őrület után szükség volt egy minden kedélyállapotot helyrerázó szórakozási lehetőségre, hiszen a diszkóőrület éppen abban az időszakban volt a csúcson. A Studio 54 vendégeinek táborát olyan neves emberek alkották, mint Liza Minnelli, Calvin Klein, Diana Ross, az 1970-es évek diszkódívája Grace Jones valamint feltűnt az akkor még kevésbé ismert Madonna és Cher is. A New York-i diszkóláz első hullámának 1980. február 2-án lett vége, mivel a társtulajdonosokat adócsalás miatt börtönbe zárták.

Közben Európában és Amerikában is sorra nyíltak meg a Studio 54 diszkóutánzatok. A diszkó életérzés lappangási időszakon esett át, de folyamatosan fejlődött és a nagy újjáéledés az 1980-as évek közepén következett be. Akkoriban a diszkók előtt óriási tülekedés volt, a jellegzetes diszkóöltözék pedig kötelező volt: szaténing, flitteres póló, holdjárócipő és az elmaradhatatlan diszkó kiegészítők. A magával ragadó diszkóhangzás tulajdonképpen a fekete Rhythm'n'Bluesból származtatható. Ennek hatására számos olyan diszkósláger született, mint például Gloria Gaynor - I will survive vagy Diana Ross és Donna Summer megannyi slágerdala, melyek nemcsak a 70-80-as években uralták a slágerlistákat, hanem napjainkban is generációk kedvencei. Ezek a dalok eredeti vagy éppen átdolgozott változatban 2009-ben legalább olyan népszerűek, mint 25 évvel ezelőtt.

Helyi szintre kivetítve az egykori diszkók (Reflex, Enigma, Helios, Zaraza) helyét fokozatosan átvették a diszkó - klubok és klubok (Las Vegas Café & Club, Club Bora Bora), ahol a „Clubbing Feeling" vette át az uralmat. A „jobb körökből" származó fiatalok egy szórakozóhelyre tömörültek, míg azok, akik szűkösebb anyagi kerettel rendelkeztek igazán jól buliztak bárhol, ahol a Dj felkorbácsolta a hangulatot. Egyes helyek valóban nem tartoztak az olcsó diszkók közé, de a vendégek olykor a meglehetősen borsos árakért cserébe, márkás italokat és minőségi zenét kaptak. A mai bulikon is népszerűek a Disco-Hits Cd-k, melyeken az új, feldolgozott vagy éppen átdolgozott diszkóslágerek is szerepelnek, ezek a partik elmaradhatatlan kísérői.

A gazdasági válság némiképp a diszkók és a klubok látogatottságára is rányomta bélyegét. A középgeneráció leginkább a reto bulikra, míg a tizen-huszonévesek továbbra is diszkókba járnak szórakozni. Az egykori jól menő diszkók halálát szinte minden esetben egy újabb diszkó megnyitása jelentette. Ezekben a diszkókban mindig volt alkalom egy-két szorosabb kapcsolatot kialakítani az ellenkező nem képviselőivel. Tény az, hogy a menő helyeknek lépést kell tartani a változó igényekkel. Így sokaknak nem maradt más csak a nosztalgia: régi idők letűnt diszkómámora, a „diszkók paradicsoma", ahol alkalmanként rendőrségi razzia zavarta meg az ereszd el a hajam bulikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: