2009-10-21 14:13:20• hírek • MTI

Nem támogatják a referendumot

A román parlamenti pártok többsége nem ért egyet Traian Basescu román államfő azon javaslatával, hogy a november végi államelnök-választás első fordulója alkalmából egyúttal népszavazást is tartsanak az egykamarás parlament bevezetéséről.

Basescu azt akarja, hogy a jelenlegi kétházas törvényhozói testület helyett legfeljebb 300 tagból álló egykamarás parlament alakuljon. Jelenleg összesen 471 képviselője és szenátora van Romániának. Szerdán a román parlament véleményt nyilvánított: nem ért egyet azzal, hogy november 22-re tűzzék ki a referendumot. A parlament álláspontja azonban csak konzultatív jellegű, hiszen az alkotmány az államfő hatáskörébe utalja az országos népszavazások kiírását.

Basescu szeptember végén tett javaslatot a népszavazás kiírására. Szerinte kulcsfontosságú lépés lenne az egykamarás parlament az általa régóta ígért államreform útján. Basescu ugyanakkor a korrupció visszaszorítását is várná ettől az átalakítástól, mert - mint fogalmazott - a jelenleginél kevesebb magas rangú politikus "üzérkedhetne" befolyásával.
Az alkotmány előírásai szerint ki kellett kérnie a parlament véleményét is a kérdésben, ezért foglalt állást most a törvényhozói testület. A szerdai parlamenti vitán a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is ellenezte a referendum kiírását. Az ötletet egyedül a Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatja.

Basescu korábban jelezte, hogy még a parlament sem tagadhatja meg tőle azt a jogot, hogy kiírja a referendumot. Az egykamarás parlament gyakorlatba ültetése azonban nem egyszerű, hiszen nem lehet megvalósítani pusztán a november végi népszavazással. Alkotmányjogászok szerint a parlamentnek ehhez még meg kellene szavaznia egy alkotmány-felülvizsgáló tervezetet, amihez kétharmados többségre van szükség, a lakosságot pedig e tervezetről lehet csak ügydöntő népszavazásra hívni.


A parlement elutasította az államelnök referendum-javaslatát
A parlement elutasította az államelnök referendum-javaslatát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: