2018-04-26 07:37:28• hírek • közlemény

Nem támogatja az RMDSZ az állatgyógyászati termékek ellenőrizhetetlen kereskedelmére vonatkozó módosításokat

Az RMDSZ nem tudja támogatni ebben a formában az állatorvosi munkakör és az ezzel járó feladatok szabályozására vonatkozó –a kormány által előterjesztett – jogszabály-módosítást. Szükség van a hatályos törvényes keret újragondolására, azonban ezt az Európai Bizottság által megfogalmazott ajánlások mentén kell megejtenie a parlamentnek. Jelenleg a tervezetben olyan előírások szerepelnek, amelyek teljesen mellőznék az állatorvos jelenlétét az állatgyógyszertárakból, de engedélyeznék a különböző oltások, biológiai termékek megvásárlását is, amelyek jelenleg csak állatorvosi felügyelet és adminisztrálás mellett használhatók. A tervezet lehetővé tenné a különböző oltásokhoz vagy bármely más biológiai termékhez a nem szakmában dolgozó személyek hozzáférését, illetve nem szabályozná a gyógyszerészeti termékek árusítását, így ez bárki számára megengedett lenne. Számunkra elfogadhatatlan, hogy megszavazzunk egy olyan tervezetet, amely lehetővé tenné az állatgyógyászati termékek ellenőrizhetetlen árusítását, és ezáltal az állampolgárok számára veszélyesnek minősíthető kereskedelmet” – mutatott rá Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja azt követően, hogy parlamenti eljárásban újra napirendre került az állatorvosi munkakört és az ezzel járó feladatokat szabályzó sürgősségi kormányrendelet megvitatása, miután az államelnök visszaküldte felülvizsgálatra a parlamentnek.
 

Magyar emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ a tervezet első plénumi szavazásán sem támogatta ezt a kezdeményezést, hiszen szakmailag sok esetben súlyos problémákhoz vezethetnek az előírások: „jelenleg minden állatgyógyszertárban jelen kell lennie egy állatorvosnak, ezt a kötelezettséget a tervezett módosítás megszüntetné. Tekintettel arra, hogy az állatorvosi szakmában nincsenek gyógyszerészek, így ezen gyógyszertárakban szakmailag hozzá nem értő személyzet dolgozna, ez számos problémához vezethet.” A képviselő ezt követően hozzátette: „a tervezet mindemellett lehetőséget teremtene arra is, hogy az állattulajdonosok is használják a biológiai termékeket: az oltásokat, szérumokat, amelyek hozzáférése során nem követelik meg az állatorvosi asszisztenciát.”
 

Magyar továbbá felhívta a figyelmet egy másik súlyos engedményre is, amely a lehetővé tenné az állatorvosi asszisztensek és technikusok számára a pszichotróp gyógyszerek alkalmazását, ez pedig igencsak veszélyes precedenst teremtene, hiszen ezen szakszemélyzet képzése nem tartalmazza az említett gyógyszerek gyakorlati használatának elméletét. Magyar Lóránd rámutatott arra is, hogy nem egyértelműek az állatgyógyászati termékek árusítására vonatkozó szabályok sem, hiszen lehetőséget biztosítanak arra, hogy bármely, Kereskedelmi Cégnyilvántartásban szereplő entitás kereskedhessen. „A tervezet azt sem pontosítja, hogy a webáruházak esetében milyen formában lehet árusítani az állatgyógyászati termékeket: feltétlenül pontosítani kell, hogy kizárólag állatgyógyászati gyógyszertárak és gyógyászati pontok foglalkozhatnak online kereskedelemmel” – fogalmazott a Szatmár megyei szakpolitikus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: