2020-06-20 12:55:52• hírek • Bede Emőke

Nem takarja már lepel, nincsenek már oszlopok

Fotók: Muhi Sándor
Fotók: Muhi Sándor

A Randunelelor és a Kazinczy (Stefan cel Mare) utcák sarkán található ingatlanra legtöbben csak úgy hivatkoznak, mint a „kitámasztott ház”, azonban nagyon úgy tűnik, hamarosan elfelejthetjük ezt az eposzi jelzőt, a felújítási munkálatok ugyanis lassan finisbe érnek.

Az épület ügye hosszú és rögös múltra tekint vissza. Az egykori zsidó leányiskola épületének szerkezete akkor gyengült meg, mikor 2005-ben belső átalakításokon esett át, s mivel akkor a szakemberek úgy ítélték meg, hogy az ingatlan veszélyessé vált, vastag gerendákkal dúcolták alá a falakat. A meggyengült statikai állapotban levő ház helyzetét pedig csak tovább súlyosbította, hogy végetnemérő viták alakultak ki körülötte. Az épület tulajdonosai évekig ujjal mutogattak egymásra, senki sem akarta vállalni a hatalmas összegeket felemésztő felújítás fedezését. A huzavona végére egy bírósági határozat tett pontot: az önkormányzat kifizeti a több százezer lejre rúgó renoválási költségeket, az érintett családoknak pedig három éven belül kell rendezniük a számla rájuk eső részét.


A döntésnek köszönhetően közel három évvel ezelőtt megkezdődhetett a kitámasztott ház külső és belső felújítása, melynek elviekben csupán 12 hónapot kellett volna tartania. Bizonyos hátráltató tényezők miatt a renoválás megrekedt egy időre, most azonban nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan ismét régi pompájában csodálhatjuk meg a Kazinczy utca egyik ékességét, mely éveken át egy védőháló takarásában várta a „feltámadást”.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: