2011-10-21 16:32:38• hírek • Kocsis Zoltán

Rákóczi szobor kerülhet a Láncos templom mellé

A kép illusztráció
A kép illusztráció

II. Rákóczi Ferenc mellszobra pompázhat a közeljövőben a Láncos templom mögötti Kálvin-téren, örök emléket állítva az egykori erdélyi fejedelemnek, amely fejébe vette, hogy kiharcolja Magyarország teljes függetlenségét a Habsburg uralom elnyomása alól. A szabadságharcot 1711 április 30.-án a nagymajtényi fegyverletétel zárta. A békeszerződést Szatmárnémetiben, a Vécsey palotában írták alá a nemesség képviselői és ez a kötődés adta az ötletet a szobor felállításához.

„„A szoborállítás apropóját a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke 300 éves évfordulója adja" - nyilatkozta Kereskényi Gábor alpolgármester, egyben a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke. „A Kálvin-tér, valamint a téren található épületek szervesen kötődnek a szatmári református közösséghez, s ebbe a képbe nagyszerűen illeszkedne a fejedelem mellszobra. II. Rákóczi Ferenc és a kuruc szabadságharc több szállal is kötődik Szatmárnémetihez, sőt, mi több, a Rákóczi-család egykori rezidenciája is ezen a téren állt egykoron - az 1-es számú postahivatal helyén", tette hozzá Kereskényi.

A kezdeményezésre a Városi Tanács tagjainak is rá kell bólintaniuk és erre alkalmat nyújt az október 27.-én, csütörtökön esedékes rendes havi tanácsülés, amelynek napirendi pontjai között szerepel is ez a javaslattervezet.

Ráadásul a szobor felállítása semmilyen módon nem érinti majd a város költségvetését, mivel annak teljes költségét a három kezdeményező, a Szatmárnémeti RMDSZ, az Identitás Alapítvány valamint a Láncos Templom Egyházközsége finanszírozná.

A tervezett Rákóczi-szobor tervrajza

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: