2012-03-02 10:11:52• hírek • Gazda Árpád/MTI

Nem született döntés a BBTE rektori székéről

A március 8-i második választási fordulón dől el, hogy ki lesz a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, mivel - az egyetem honlapján közölt adatok szerint - a csütörtöki első választási fordulón az öt jelölt egyike sem szerezte meg a szükséges többséget.

Az első fordulóban a leadott szavazatok egyszerű többségére lett volna szükség a győzelemhez, ennek hiányában a szabályzat újabb választási forduló megszervezését írja elő. A március 8-ra kiírt második fordulón a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, Cristina Ciumas közgazdászprofesszor és Ioan Aurel Pop történészprofesszor mérkőzik meg egymással.
Ciumas a szavazatok 39,16 százalékát, Pop a szavazatok 36,19 százalékát szerezte meg a csütörtöki fordulóban.

Magyari Tivadar, a magyar tagozatért felelős leköszönő rektorhelyettes egy interjúban úgy vélte: Cristina Ciumas ismeri a legjobban a magyar tagozat helyzetét, és a jelöltek közül ő az egyedüli, akik gazdasági-pénzügyi rektor-helyettesként bizonyította már, hogy ért az egyetem menedzsmentjéhez. "Vele a legjobbak a későbbi tárgyalási esélyeink" - jegyezte meg Magyari Tivadar. Szerinte Ciumasnak nem válik előnyére, hogy a leköszönő rektor jelöltje. Andrei Marga autoriter és kapkodó vezetési stílusa ugyanis kiábrándította az oktatók többségét.

Magyari tudni vélte, hogy mind a politikai hatalom, mind a politikai ellenzék Ioan Aurel Pop jelöltségét támogatja. "Pop attól lehet esélyes, hogy beszéde, habitusa, akadémikus mivolta, udvariassága, ötvenes éveiben is fiatalos megjelenése megnyerő" - ecsetelte Magyari. Hozzátette viszont, hogy korábban többször is a magyar törekvések ellen szólalt fel, és több olyan oktató is a csapatához tartozik, akik korábban a magyar tagozat önállósodását ellenezték. "A magyar tagozat mai helyzetét azonban elfogadja. Úgy ítélem meg, hogy lehet vele tárgyalni, ha ő lesz a rektor" - fogalmazott Magyari.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Románia legnagyobb és legjobbnak minősített egyeteme, az intézményben 72 alapképzéses szakon, és 28 mesterképzéses szakon folyik magyar nyelvű oktatás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: