2016-12-15 15:50:04• hírek • MTI

Nem szerzett abszolút többséget a Szociáldemokrata Párt

A töredékvoksokból sem szerzett abszolút többséget a parlamentben a vasárnapi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD), így nagy valószínűséggel koalíciós kormány alakul majd Bukarestben.

A központi választási iroda (BEC) csütörtökön ismertette a szavazatszámlálás végeredményét és a mandátumok elosztását. Ezek várhatóan pénteken jelennek meg a hivatalos közlönyben, miután elbírálják az esetleges óvásokat.

A PSD 154 képviselői és 67 szenátori mandátumot szerzett. A 136 tagú szenátusban így további két voksra, a 329 tagú képviselőházban pedig 11 voksra van még szükségük az abszolút többséghez.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben 69 képviselő és 30 szenátor, a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviseletében 30 képviselő és 13 szenátor szerzett mandátumot.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi csoportja - amelyben a Magyar Polgári Párt (MPP) két tagja is helyet kapott - 21 tagú lesz, az RMDSZ szenátusi frakciója 9 tagú lesz.

A magyar frakciónál kisebb súlyú képviseletet szerzett - 20 képviselő, 9 szenátor - a PSD-vel kormánykoalícióra készülő, Calin Popescu Tariceanu vezette szabadelvű ALDE, továbbá Traian Basescu volt államfő - 18 képviselővel és 8 szenátorral rendelkező - Népi Mozgalom Pártja (PMP).

A bukaresti képviselőházba könnyített eljárással bekerült 17 - nem magyar - nemzeti kisebbségi szervezet egy-egy képviselője is. A szenátusban nincs kisebbségi frakció.

A román alaptörvény szerint csak az alkotmánymódosításhoz kell kétharmad, a sarkalatos törvények esetében a minősített többséghez mindkét házban elegendő a képviselők (vagy szenátorok) összlétszáma felének plusz egy főnek a szavazata.

A kormány beiktatásához vagy leváltásához a képviselők és szenátorok összlétszáma felének plusz egy törvényhozónak a voksa szükséges - jelen esetben 233 szavazat - a két ház együttes ülésén.

A PSD már jelezte, hogy eddigi szövetségesével, az ALDE-val készül kormányt alakítani, Liviu Dragnea pártelnök pedig legutóbbi nyilatkozataiban már azt sem zárta ki, hogy az RMDSZ-t is bevonnák a koalícióba.
A PSD még nem nevezte meg kormányfő-jelöltjét. Az új parlament várhatóan kedden alakul meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: