2014-07-31 20:00:56• hírek • Kocsis Zoltán

Nem szavazta meg a városi tanács az adóhátralékok eltörlését

Komoly vitát váltott ki csütörtök délután a Szatmárnémeti Városi Tanács rendes júliusi ülésén az adóhivatal azon javaslata, hogy töröljék el a 40 lej alatti adóhátralékokat. Érdekes módon azonban a vita ezúttal nem a tanácsosok között, hanem a tanácsosok és az adóhivatal képviselője között alakult ki.

A román törvények lehetővé teszik ugyanis, hogy a banikból összeálló adóhátralékot, amelynek a behajtása nagyobb összeget emésztene fel, mint maga az adó, az adóhivatal eltörölje. Tudni kell ugyanis, hogy a helyi adók és illetékek meghatározásánál a banikat lefelé kerekítik - így azok gyakorlatilag „elvésznek", érvelt Dan Mirel.

„Amikor a tervezet elénk került, azt sem tudtuk, milyen összegekről van szó. A szövegben ugyan utalnak a számvevőszék vizsgálatának eredményére, ám ezt senki sem ismeri", kifogásolta a javaslat elhalasztását kezdeményező Maskulik Csaba. „Mára aztán kiderültl, hogy 15.000 esetről és 49.000 lejről van szó. Ilyen összegről pedig végképp nem mondhatunk le anélkül, hogy alaposan át ne tanulmányozzuk az adóhivatal kimutatásait és a számvevőszék vizsgálatának eredményeit", tette hozzá.

Az információk hiányát Mirel azzal a megdöbbentő ténnyel magyarázta, hogy az adóhivatal informatikusa betegszabadságon van, így nincs ki kezelje a programot!

Az adók behajtásával kapcsolatban elmondta továbbá, hogy a befizetés elmaradása öt év alatt évül el. Ezen túlmenő adóhátralékot tehát már nem tudnak behajtani. Addig is csak 200 lejt meghaladó hátralék esetén tesznek lépéseket, ez alatt ugyanis többe kerülne a behajtás költsége, mint maga a hátralék összege.

„Mi, az RMDSZ,  eredetileg csak azt akartuk kikötni, hogy ne lehessen eltörölni a részleges befizetés után fennmaradó hátralékot. Meg akartuk akadályozni, hogy megtörténhessen az, hogy valakinek mondjuk 100 lejt kell befizetnie,  de csak 65 lejt fizet be, tudva, hogy a 40 lej alatti hátralékot úgyis eltörlik. Az ülés előtt megismert adatok ismeretében azonban különösen örülök, hogy elértük a határozat elhalasztását, mert időre van szükségünk, hogy alaposan áttanulmányozzuk ezt a problémát. Felháborító azonban, hogy ismét ennyire előkészítetlen tervezetet kellett megvitatnunk", mondta a tanácsülés után Maskulik Csaba a Szatmár.ro-nak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: