2014-09-22 20:54:43• hírek • MTI

Nem szavazta meg a parlament a bizalmatlansági indítványt

Nem szavazta meg a román parlament hétfőn a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) bizalmatlansági indítványát.

Az ACL azzal vádolta meg az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy a kormány több sürgősségi rendeletével választási csalást készített elő. Az ellenzéki tömörülés szerint a speciális választóköröket eltörlő, júniusban kiadott, illetve a polgármesterek pártváltása előtt utat nyitó augusztusi sürgősségi kormányrendelet veszélybe sodorja a jogállamiságot és megkérdőjelezi a novemberi elnökválasztás korrektségét.

Vasile Blaga, az ACL-ben részt vevő Demokrata Liberális Párt elnöke azt állította: ezekkel a rendeletekkel a kormánypártok a jogállamiság elleni támadásukat folytatják, és veszélybe sodorták a demokráciát.

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről csak Victor Ponta pártelnök szólalt fel a bizalmatlansági indítvány vitájában és elutasította az ellenzéki vádakat. Azt mondta: képmutatás az ellenzék részéről a polgármesterek átigazolását bírálni, amikor az ACL pártjai maguk is haszonélvezői a "politikai migrációnak". Hozzátette: kormánya távolról sem adott ki annyi sürgősségi rendeletet, mint a korábbi jobboldali kormányok.

A kormánypártok törvényhozói nem vettek részt a bizalmi voksoláson. Az indítvány 154 támogató voksot kapott, míg a kormány menesztéséhez a törvényhozók több mint felének szavazatára, vagyis 288 voksra lett volna szükség.
Romániában novemberben választják meg a tíz évnyi elnökség után leköszönő Traian Basescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta, a szociáldemokraták és Klaus Johannis, az ACL jelöltje között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: