2009-02-13 15:48:25• hírek • Ferenczi Noémi

Nem számíthatnak kárpótlásra

A Natura 2000-es, illetve egyéb természetvédelmi területek védelmének jelenlegi helyzetével kapcsolatban kérdeztük Márk Nagy Jánost, a Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület elnökét. A Szatmár.ro-nak elmondta, annak ellenére, hogy már létezik a Védett Területek Országos Ügynöksége, nincs intézményesített háttere a védett területek kezelésének, ezért egyelőre a tulajodnosok sem számíthatnak kárpótlásra.

 

A.védett területek kezelése igen összetett probléma és annak ellenére, hogy már megalakult a Védett Területek Országos Ügynöksége, sem rendeződött a helyzet, mivel jelenleg nincs személyzete az intézménynek és várhatóan decemberig ez így is marad - magyarázta Márk Nagy János, elnök. Az intézmény működésének késlekedése több probléma okozója: késnek a pályázatok és a védett területté nyilvánított földek, erdők tulajdonosai egyelőre kártérítésre sem számíthatnak.

A kártérítés azért a haszonért járna, amelytől a tulajdonosok elesnek a természetvédelmi intézkedések miatt. Az erre vonatkozó törvény már létezik, az intézkedés rendszere azonban továbbra is hiányzik. Nincsenek például arra vonatkozó előírások sem, melyek alapján ki lehetne számolni, hogy melyik tulajdonosnak mennyi kárpótlás jár.

Tavaly novemberben Kolozsváron alakult meg azon civil szervezetek koalíciója, melyek felvállalták a védett illetve a Natura 2000-es területek kezelési feladatait. Ennek a koalíciónak a Szatmárnémeti EKE is tagja. Ezek a szervezetek továbbra is folytatják tevékenységüket, azonban az ehhez szükséges anyagi feltételeket ugyanúgy nekik kell előteremteniük.

„Ami eddig el volt kezdve, a kormányváltással, sajnos, megsemmisült. Eddig sem volt prioritás a környezetvédelem, az elkövetkezőkben pedig, várhatóan, még kevésbé lesz az"- tette hozzá Márk Nagy.

Szatmár megyének egyébként több mint 10 százalékát természetvédelmi területek teszik ki.

Megyénk több mint 10 százalékát természetvédelmi területek teszik ki

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: