2009-03-28 12:15:15• hírek • Szatmar.ro

Nem szabad tiltakozni

A román Tanügyi, Kutatási és Innovációs Minisztérium, mint az utóbbi években már többször is, újabb tanügyi reformmal állt elő idén tavasszal, melynek egyik áldozatává a tornaórák váltak. Bár az Európai Unió heti három testnevelési órát javasol, az Ecaterina Andronescu által vezetett misztérium heti egy órára redukálta ezen foglalkozásokat.

Több közéleti személyiség felemelte ez ellen a hangját, a héten országszerte több középiskola diákjai tiltakoztak a testnevelés fontosságát hangsúlyozva és ezt teszik szombaton több erdélyi városban nyílt tornaóra keretében. Az akciót szervező sportoldal.ro internetes oldal Nagyvárad, Marosvásárhely mellett többek között Szatmáron is az utcára vitte volna a fiatalokat, a kapcsolatfelvétel megtörtént, ám a megvalósítás valahol elakadt. Pontosabban elakasztották.

 

„Pedig szép akció lett volna", nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Fülöp György, a Szatmári Sportlíceum aligazgatója, akit az említett kolozsvári portál megkeresett, hogy koordinálja az itteni eseményeket. „Én, mint egy tanintézmény vezetője, aki valamilyen szinten a kormány képviselője vagyok, nem vehettem volna részt mint főszervező, de több kollégámmal már megbeszéltem a részleteket. Labdás játékokat szerettem volna, több iskola bevonásával, az új központban. "

Mint minden nyilvános tiltakozáshoz, ebben az esetben is a polgármesteri hivatal és a rendőrség engedélye szükségeltetik, ám mint azt Adrian Albu alpolgármester elmondta, hozzájuk semmilyen megkeresés nem érkezett. A rejtélyre a választ ismét Fülöp aligazgató úr adja meg: „Nálunk évek óta csak beszélnek az iskolák autonómiájáról, ám ez ügyben nem történik semmi. Így semmilyen nyilvános tevékenységet nem tehetünk a Tanfelügyelőség engedélye nélkül. Ha a kérés nem érkezett meg a polgármesteri hivatalba, akkor a Tanfelügyelőségen akadt el. Bezzeg például Németországban ezt simán megtehettük volna, a polgármesteri hivatal engedélye elegendő lett volna."

Természetesen megkerestük Alina Popa főtanfelügyelőt is, aki szerint ilyen kérelem hozzá nem érkezett, vélhetően a tanügyi szakszervezetnél akadt el a dolog.

Az eset után két igen komoly tanulságot vonhatunk le: ember legyen a talpán, aki az adminisztráció és a bürokrácia útvesztőjében képes eligazodni, másrészt viszont úgy tűnik, amit másutt lehet (Várad, Vásárhely), azt nálunk nem. Működnek a régi reflexek, melyek szerint egy (politikai) hibát újabbakkal fedünk el. És hát beszülhetünk mi demokráciáról, csak éppen véleményünket és tiltakozásunkat nem látják szívesen.

„A kormány ezen rendelete hatalmas tévedés", mondta Fülöp György. „A sport, mindamellett, hogy egészségünk megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszik, nagyon fontos egyéniség-formáló szerepe van. Karaktert épít és közösséget formál".

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: