2019-02-17 17:53:55• hírek • Szatmár.ro

Nem sok hiányzik! A tűzvészben otthon nélkül maradt hétgyermekes résztelki család szerencséje

Két hete Résztelken egy hétgyermekes család tető nélkül maradt. A háztüzet rövidzárlat okozta. Hajnalban arra ébredtek, menekülniük kell, az otthonuk lángokban állt.

Szegény embert még az ág is húzza - szól a mondás, és milyen igaz! Amikor már azt hisszük, nem jöhet rosszabb, a sors közbeszól, és megmutatja, mire képes. Így történt ez feburár első hétvégéjén is, mikor Kajtárék szerény hajléka és minden ingóssága egyenlővé vált a földdel. Csak annyi maradt meg, mit menekülés közben magukhoz ragadtak. Az udvaron nézték végig, hogyan ég, omlik, olvad az életük munkája, a kis rózsaszínre festett családi fészek.

 

Amint a baleset Résztelek ortodox papja, Libotean Florin fülébe jutott, a helyszínre sietett és a falubeliekkel együtt rögvest intézkedtek. Ki mit tudott, azzal segítette a szerencsétlenül jártakat. Átmenetileg a volt gyógyszertár épületében húzták meg magukat, melyet az önkormányzat kérdés nélkül rendelkezésükre bocsájtott. A lakosság bútorokkal, kájhával, fekvőalkalmatosságokkal, ruhákkal, lábbelivel és tartós élelmiszerrel látta el őket. Segítség azonban nem csak közvetlenül a faluból érkezett, a történtek hallatára Papici Marcela, a Szülők a Gyermekekért Alapítvány elnöke, volt kórházigazgató  egyaránt akcióba lépett.

 

 

A rapid reakciónak köszönhetően grandiózus jótékonysági mozgalom indult útnak, melyhez további szervezetek, vállalkozások és egy neves zenekar is csatlakozott.

 

A megmozdulás első lépéseként Papici Marcela és Libotean Florin bankszámlát nyitottak a gyűjtéshez. A cél világos volt mindenki számára: lakhely nélkül Kajtárék nem maradhatnak. Az első és legfontosabb egy saját házacska megvásárlása, melyben újra otthonra találhatnak. A régi házuktól nem messze találtak is egy eladó ingatlant, melyet a tulajdonosa 22000 euróra taksált. Se többre, se kevesebbre. A karitatív felhívás szervezői meg is egyeztek a tulajjal. Ettől kezdve tudható volt, pontosan mekkora összegre mutatkozott szükség.

 

Az új otthonra azonban ráfér egy alapos frissítés, renoválás. A plusz költségekhez a bútorok, konyhai eszközök, kiegészítők, ruhanemű és egyéb apróságok beszerzése is hozzájárul, erről sem szabad megfeledkezni. Ehhez kérik még mindig a lakosság és a vállalkozások segítségét.

 

 

Szombaton tett közzé Papici Marcela egy bejegyzést a mozgalom hivatalos Facebook oldalán. Ebben a tatarozáshoz szükséges anyaglista is megtalálható, melyről néhány szám mellett üres hely tátong. Ezek azok a tételek, melyeket valaki adományként már megvásárolt. A további tételeket a cikk végére beágyazott bejegyzésre kattintva megtekintheti.

 

A pénzgyűjtés sem ért még véget, hiszen a 22 ezerből eddig valamivel több mint 18 ezer euró érkezett a számlákra. Készpénzes adományokat is elfogadnak, nem csak átutalással küldött segítséget. Ezzel kapcsolatban az alábbi Facebook oldalra küldött üzenetben egyeztethetnek a szervezőkkel: O casă nouă celor 7 copii din Tătărăsti 

Minden egyes pénzadomány egy-egy téglát jelent az új családi házból. Annyival több esélyt kap az újrakezdésre a hétgyermekes szülőpár.

 

 

A család legidősebb gyermeke már férjnél van. Bukarestben él párjával. Mikor meghallotta, mi esett meg családjával, aznap estére haza is ért, és legkisebb testvérét, az alig három éves kislányt magához vette egy hétre. Ezt követően haza kellett vigye, a pici csatlakozott a többiekhez. A második legidősebb is lány, ő 18 éves. Szatmárnémetiben, egy étterem konyháján dolgozik kisegítőként. Reggel 5 óra előtt kel, hogy beérjen busszal, és délután 6 óra után ér haza, hogy legyen idő a szüleinek is segíteni a gyermekek- és a ház körül. A kisebbek egytől egyig jó tanulók, iskolába és óvodába járnak. Szüleiknek nincs panaszuk rájuk. Az édesanya nem dolgozik, ellátja a családját és a kis majorságot, akad egész napra tennivalója. Az édesapa idénymunkás, nyáron a falu csordájára vigyáz, télen ott dolgozik, ahova hívják. Dolgozna ő egyebet is, de Résztelken nincs sok munkalehetőség. Ilyen körülmények között nem csoda, ha kacsalábon forgó vityillóra nem futotta. Ennek ellenére ők megvoltak. Mégis őket érte utól a sors keze, mert a szegényeket még az ág is húzza, nemdebár.

 

Hiába a halom ruha- és cipőadomány, ha nincs tető a fejük felett! Adományaikat lej, euró, font és amerikai dollár devizanemben is átutalhatják:

 

Banca Transilvania
Címzett: Papici Marcela – Preot Libotean Florin

  • Lej: RO24BTRLRONCRT0146227501
  • Euró: RO71BTRLEURCRT0146227501
  • Font: RO29BTRLGBPCRT0146227501
  • Dollár: RO75BTRLUSDCRT0146227501

 

 

A pénzadomány mellett természetesen továbbra is támogathatják őket ruhaneművel, lábbelivel, ágyneművel, tisztálkodási szerekkel, iskolai- és óvodai felszereléssel, valamint tartós élelmiszerrel egyaránt. Amennyiben csomagot szeretne átadni, kérjük jelezze a részteleki ortodox parókián. Az elérhetőségeket erre a hivatkozásra kattintva találja.

 

Fogjunk össze, hajrázzunk egy utolsót! Már nem kell sok, és összejön a házra való összeg. "Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég, de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még." - A Neoton is az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre gondolhatott. Hadd legyen márciusban Kajtárék számára ismét karácsony, melyet saját otthonukban ünnepelhetnek! Őrizzük a szikrát együtt!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: