2019-07-20 04:49:39• hírek • Bede Emőke

Nem sikerült megtalálni a Szamosba esett gyereket. Szombat reggel folytatódik a keresés

Amint arról péntek délután beszámoltunk, a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség mentőcsónakos egységének Szatmárnémetiben, a Sárga hídnál kellett vízre szállniuk, ugyanis egy 13 éves gyerek a folyó vizébe esett.

Meg nem erősített információk szerint a gyerek barátaival a Szamos-parton, egy köves szakaszon játszadozott, amikor is az egyik kőre lépve elvesztette egyensúlyát és beleesett a vízbe. Mivel a többiek közül egyik sem tudott úszni, így az egyetlen opció a 112 tárcsázása maradt. A gyerekek így is tettek, majd a segélyhívás nyomán a katasztrófavédelem egy mentőcsónakos egységgel és egy intenzív terápiás SMURD-rohammentővel is az incidens helyszínére sietett. A csapat sötétedésig kutattott a vízbe esett gyermek után, a bevetés azonban nem hozott eredményt, ezért az ISU közölte, szombat reggel újra vízre szállnak a csónakkal. 


Sajnos nem ez az első eset ezen a nyáron, melyben kiskorú lelte halálát a Szamosban. Szinte pontosan egy hónappal ezelőtt egy ugyancsak 13 éves fiú fulladt bele a folyóba Szamoskrassó közelében. Őt három napon át keresték az ISU munkatársai.A meggondolatlan fürdőzés pedig évről évre szedi áldozatait. Ennek okán a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség több jó tanácsot is megfogalmazott mindazok számára, akik a vízben vészelnék át a forró, nyári napokat.


Mint írják, csak az úszásra és fürdőzésre kijelölt helyeken szabad vízbe menni, annál is inkább, mivel máshol könnyen magával ragadhatnak az erős hullámok és a sodrás. Kerülni kell a iszapos és köves medrű vizeket, de azokat is, melyekben a növényzet vagy a kóbor faágak veszélyt jelenthetnek a csobbanókra. A „vagánykodás” sosem vezet jóra: ne ugorjunk a vízbe hidakról, sziklákról vagy egyéb magaslati pontokról, hiszen ezek végzetes fej- vagy gerincsérüléshez vezethetnek. Felhevült testtel ne vessük magunkat a hideg vízbe, illetve kerülendő az ittas állapotban való fürdőzés is. Szív- és érrendszeri, légző- valamint mozgásszervi betegségben szenvedők sose fürdőzzenek egyedül! Ezen tanácsokat akkor is tartsuk szem előtt, ha tapasztalt úszók vagyunk, hiszen egy folyó vagy tó könnyen tartogathat olyan nem várt meglepetéseket, melyekkel egy medencében nem találkoztunk korábban. Végül, de nem utolsósorban ne csak magunkra, de egymásra is vigyázzunk: ne habozzunk segítséget kérni, ha környezetünkben valaki bajba került.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: