2010-05-02 20:19:33• hírek • MTI

Nem sikerült megfékezni a szivárgást

Az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es baleseténél is súlyosabb olajkatasztrófa van kialakulóban a Mexikói-öbölben - idézett szakértőket vasárnapi tudósításában a CBS News hírcsatorna.

Az Exxon Valdezből 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál. A Mexikói-öbölben a British Petroleum által működtetett olajplatform április 22-i elsüllyedése óta nem sikerült megfékezni a szivárgást, a nyersolaj továbbra is akadálytalanul ömlik a tengerbe, becslések szerint naponta 210 ezer gallon (795 ezer liter). Különböző becslések szerint vasárnapig 2-9 millió gallon olaj ömölhetett a vízbe. A mélytengeri robothajók felvételeiből kiderült: a tengeri talapzaton levő kút és az ahhoz kapcsolódó vezeték három helyen szivárog. Elképzelhető, hogy a madarak tömegével fognak elpusztulni; egy környezetvédő "megakatasztrófát" emlegetett.

A hatalmas kiterjedésű olajfolt első nyúlványai péntek este érték el Louisiana egy partszakaszát, és az erős északi szél a partok felé sodorja a víz felszínén úszó szennyeződést. Egyes természetvédelmi körzeteket tengerre telepített olajgátakkal igyekeznek megóvni. Feltételezések szerint az olajszennyeződés hétfőn fogja elérni Mississippi és Alabama partvidékét, később pedig Floridát. Az olajszivárgás megszüntetését célzó próbálkozások mindeddig eredménytelenek voltak, és az olajfolt meggyújtását, lefölözését, illetve vegyszerekkel való lebontását célzó erőfeszítések sem jártak számottevő eredménnyel.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a Fox News hírtévének adott vasárnapi nyilatkozatában visszautasította, hogy a kormány késedelmesen reagált volna a katasztrófára. Közölte: Washington "mindenkit a fedélzetre rendelt", a kormány összehangolja a szövetségi, állami és helyi forrásokat az olajcég kárelhárítási erőfeszítéseivel. A kormány lassú reagálását feszegette a hét végén a liberális The New York Times is, amely azt írta: több mint egy hétbe telt, mire a kormány megmozdult, hiszen az olajplatform április 20-án robbant fel. "Ennek a hatalmas katasztrófának a következményeit mérsékelni lehetett volna egy gyorsabb akcióval" - így a lap. Barack Obama elnök a hét végén Thad Allent, a parti őrség parancsnokát bízta meg a kormányzati műveletek irányításával.

Lamar McKay, a BP elnöke az ABC televízióban azt mondta, hogy a balesetet, az olajkitermelő platform felrobbanását minden bizonnyal egy berendezés meghibásodása okozta. Leszögezte, hogy cége minden rendelkezésre álló eszközt bevet az 1,6 kilométer mélyen elhelyezkedő olajkút elzárására. Azt nem tudta megmondani, hogy ez mikorra fog sikerülni, de közölte: rövid távú megoldásként 6-8 napon belül ráereszthetnek a kútra egy hatalmas kúpot a szivárgás elfojtására.
A BP ezenkívül azzal is próbálkozik, hogy az eddig csak a tenger felszínére szórt vegyszereket már a mélytengeri rétegekben a vízbe pumpálnák, hogy hatékonyabban elősegítse az olaj lebomlását.


Nagyobb kataszrófára számítanak az Exxon Waldeznél
Nagyobb kataszrófára számítanak az Exxon Waldeznél


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: