2014-12-29 10:24:49• hírek • MTI/AP/dpa

Nem sikerült felszámolni a tálib felkelést

Hivatalosan vasárnap ért véget a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) tizenhárom évvel ezelőtt kezdődött afganisztáni missziója, szakértők szerint azonban a tálib lázadók felkelése nem sokat veszített erejéből a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta.

Az afganisztáni misszió befejezése alkalmából Kabulban ünnepséget rendeztek vasárnap, a dél-ázsiai országban azonban 2015-ben is maradnak külföldi katonák. A január 1-jén kezdődő, Eltökélt Támogatás fedőnevű műveletben húsz ország mintegy 13,5 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket. Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint az Egyesült Államok 11 ezer katonával fog részt venni a küldetésben.

Bár a misszió elsősorban kiképzési és tanácsadói feladatokra vállalkozik, Barack Obama amerikai elnök nemrég engedélyezte országa erőinek, hogy hadműveleteket indítsanak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei ellen, kiszélesítve azoknak az amerikai erőknek a küldetését, amelyek Afganisztánban maradnak az év vége után is.

A ceremónián felszólaló John Campbell amerikai tábornok tisztelettel adózott azon afgán és külföldi katonák emléke előtt, akik a tálibok elleni harcok során vesztették életüket, és közölte, hogy "a bejárandó út továbbra is nehéz lesz, de győzni fogunk".
Az Egyesült Államok és a NATO december 8-án vetett ünnepélyesen véget az afganisztáni harci küldetésnek, amely a 2001. szeptember 11-i, egyesült államokbeli terrortámadások után, a tálib szélsőségesek vezette kormány elmozdításának céljával indult. A misszió csúcspontján közel ötven ország mintegy 140 ezer katonája állomásozott az országban, s 2001 óta az ISAF vesztesége 3485 fő volt. Az áldozatok közül 2224-en amerikai állampolgárok voltak.

Az afgán lakosságnak vegyes érzelmei vannak a csapatkivonással kapcsolatban, sokan úgy gondolják, hogy az a biztonsági helyzet romlását fogja okozni. "Az utóbbi tizenhárom évben javulást láttunk a szólásszabadság és a demokrácia terén, anyagilag is jobban boldogulunk" - mondta egy 42 éves kabuli férfi. "Legalább addig szükségünk lenne a nemzetközi erők jelenlétére, amíg meg nem erősödik az afgán hadsereg, illetve nem stabilizálódik a gazdasági és politikai helyzet" - tette hozzá.
Bár Kabulban sokan a légi támogatás és a hírszerzés hiányosságairól panaszkodnak, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a 350 ezer fős afgán hadsereg egyedül is fel tudja venni a harcot a lázadók ellen. Az észak-atlanti szövetség vezetője ennek kapcsán kijelentette, hogy az ISAF "hatalmas veszteségek árán teljesítette a mandátumát, de óriási sikerrel".

"Országainkat biztonságosabbakká tettük, megfosztva egy menedéküktől a nemzetközi terroristákat. Afganisztánt erősebbé tettük, létrehozva azelőtt nem létező biztonsági erőket" - olvasható Stoltenberg vasárnap kiadott közleményében.
Az afgán gazdaság a nemzetközi segélyek csökkenése miatt jelenleg stagnál. Washington a háborúra ezer milliárd dollárt, az ország újjáépítésére pedig 100 milliót költött, az anyagi támogatás azonban a csapatkivonásokkal párhuzamosan megcsappanni látszik.

Sikertelen volt az afganisztáni misszió

A helyzet mindazonáltal a rengeteg áldozat és a hatalmas anyagi ráfordítás ellenére továbbra sem nevezhető stabilnak. Az ENSZ adatai szerint az idei volt a háború legvéresebb éve 2008 óta, több mint 10 ezer civil vesztette életét az országban. A legtöbben a tálibok támadásainak következtében haltak meg. Az Európai Unió afganisztáni rendőri kiképzőmissziója (EUPOL) szerint idén 3200 afgán rendőr és 1800 katona esett áldozatául a harcoknak.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője vasárnap leszögezte, hogy a misszió befejezése után is támadni fogják az Afganisztánban maradó külföldi katonákat. A tisztségviselő arról biztosította az afgán népet, hogy egészen addig harcolni fognak a behatolók ellen, amíg az utolsó katona el hagyja az országot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: