2009-05-20 14:00:20• hírek • MTI/AFP/Reuters/ITAR-TASZSZ

Nem sikerült elnököt választani

Nem sikerült államfőt választania szerdán a moldovai parlamentnek, így várhatóan május 28-án kénytelen ismét összeülni.

Egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy a kommunista párt jelöltjét, Zinaida Greceaniit, a jelenlegi ügyvezető kormányfőt megválasszák.

A kommunista párt az áprilisi parlamenti választásokat nagy fölénnyel nyerte meg, de egy mandátum hiányzik ahhoz, hogy akaratát szabadon érvényesíthesse a 101 tagú törvényhozásban. A 2001 óta hatalmon lévő kommunisták a jelöltjük megválasztásához szükséges 61 helyett csak 60 mandátummal rendelkeznek.

A három ellenzéki párt nem vett részt a szerdai szavazáson, képviselőik nem is voltak jelen a teremben. Céljuk az, hogy sikertelen legyen az elnökválasztási procedúra, kikényszerítsék a törvényhozás feloszlatását és új parlamenti választások kiírását.

A kormányzó pártból származó információ szerint a parlament feloszlatásának elkerülése érdekében az ellenzéknek felajánlották a parlament elnökhelyettesi posztját, valamint a tíz parlamenti bizottságból négyben az elnöki tisztséget. Nincs kizárva, hogy esetleg kormányzati tisztségeket is felajánlanak az ellenzéknek.
Egyelőre úgy látszik, hogy a tárgyalások sikertelenül végződnek - tette hozzá a nyilatkozó.

A szerdai sikertelen elnökválasztást követően a törvényhozás hatvan kommunista képviselője május 28-ra tűzte ki a következő forduló időpontját.


Greceanii egy találkozó alkalmávan Vladimir Putyinnal
Zinaida Greceanii egy találkozó alkalmávan Vladimir Putyinnal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: