2019-04-13 05:07:04• hírek • MTI

Nem sikerült az izraelieknek a holdra szállás

A Hold közvetlen közelében megszakadt a kapcsolat az izraeli holdszondával, a Beresittel – jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a „Kis nép, nagy álom”, és az „Izrael népe él” felirat látszott. Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a holdjáróval, és a szakemberek hiába próbálták megfejteni a hiba okát. A Beresit valószínűleg összetört vagy felrobbant.


A miniszterelnök személyesen is figyelemmel kísérte a holdra szállás kísérletét
 

Az ország középső részén, a Jehúd városban lévő „űrközpontban” Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyesen is figyelemmel kísérte a holdra szállás kísérletét, majd azt mondta, hogy Izrael legközelebb sikeresebben oldja meg a feladatot, és bejelentette: két-három év múlva kísérlik meg újra a holdra szállást.
 

Ha sikerült volna, akkor Izrael lenne a világ negyedik állama, amely képes erre. Így a hetedik, amely űreszközzel megközelítette a Holdat. A holdszonda egy héttel ezelőtt állt Hold körüli pályára, sikeresen végrehajtva a leszállása előtti utolsó veszélyes manővert. A Beresit legénység nélküli kis űrhajó 5,5 millió kilométert és több sikeres manővert tett meg február 22-i felbocsátása óta. A négylábú, alig másfél méter magas, mintegy hatmázsás járműnek a Serenitatis-tengernél kellett volna Holdat érnie a tervek szerint.
 

holdszonda az Asrael Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozásnak a közös gyártmánya volt. Mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. Elsősorban Morris Kahn 88 éves dél-afrikai–izraeli milliárdos fedezte a költségeket. A tervek szerint a Beresit két-három napig tevékenykedett volna a Hold felszínén, ahol a fedélzetén lévő műszerekkel az égitest mágneses mezejét mérte volna, és felvételeket készített volna a leszállás helyéről. Emellett feladata volt egy izraeli zászló kitűzése.
 

Magával vitt továbbá egy kapszulában digitális lemezeket, rajtuk izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel „a jövendő nemzedékek számára”. A Beresit Mózes első könyvének (Genezis, Teremtés könyve) héber neve.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: