2014-09-30 17:59:43• hírek • Kocsis Zoltán

Nem problémamentes az iskolakezdet Sárközújlakon

Amint arról néhány hete beszámoltunk, az idei tanévtől kezdve nincs oktatás a kiskolcsi iskolában, ezért a magyarul tanuló gyerekek Szamoskrassóra, a románul tanulók pedig Nagykolcsra járnak majd. A helyzet nem egyedi Szatmár megyében: ezentúl Adorjánban sem működik az elemi iskola.

A Sárközújlakhoz tartozó kicsiny faluban idén 11 előkészítős, 13 elsős, 14 harmadik és 7 negyedikes diák látogatta volna a település iskoláját. A tanfelügyelőség azonban nem engedélyezte, hogy három osztály induljon ennyi gyerekkel. A különböző évfolyamok összevonása sajnos szinte mindennapos a kisebb településeken, ráadásul az is gondot okozott, hogy a szülők nem szerették volna, ha gyerekeik osztályát az előkészítősökkel vonták volna össze, mondván: azok még játszva tanulnak.

Így hát az előkészítősöket az újlaki elsősökkel vonták össze, aminek az lett az eredménye, hogy utóbbiak szülei is tiltakozni kezdtek. Ráadásul az osztályban 36 gyerek lenne, ami egyrészt meghaladja a törvényileg megengedett létszámot, másrészt pedig alaposan megnehezíti a tanulást.

Az ügy végére egyelőre nem került pont, jelenleg az tűnik a leginkább járható útnak, hogy hat elsős Újlakról átkerül Sárközre. Sárközújlakot az Éger patak választja ketté: a patak Szatmárnémeti felőli részén lévő részt hívják Újlaknak, a másikat pedig Sárköznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: