2019-02-14 18:21:24• hírek • Szatmár.ro

Nem olyan apró hirdetés: városunk legdrágább eladó ingatlanai 500 ezer euró feletti értékben

A legnagyobb romániai apróhirdetési oldalt pásztázva jövünk rá, mennyi minden eladó, mennyi mindent halmoznak fel az emberek feleslegesen vagy befektetésként.

Aki ingatlanvásárlásra adná a fejét, biztosan rátéved erre az online aprós újságra. Elkerülhetetlen. A szatmárnémeti épületekre szűrve pedig sok olyanra talál, melyeket nem csak ő, hanem az egész város jól ismer, akár kedvelt időtöltési helyéül szolgál, vagy műemléki jellege miatt köztudott a lakosság körében.

 

Ilyen és ehhez hasonló építményekről adunk számot ez alkalommal. Az írás nem reklám helye és nem is kérdőjelezi meg a tulajdonosok döntését, egyszerűen csak érdekességként szolgál arra, mennyi minden eladó szeretett megyeszékhelyünk berkein belül. A sorozatot tárgyi érdekességekkel folytatjuk a legközelebbi számban.

 

Vegyük sorra, melyek a legdrágább, apróhirdetésben is közzétett, vételre kínált „vityillók”:

 

+1. Több mint 500.000 eurós árral a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca elején, a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca sarkához közel található közkedvelt éttermet is a listában találtuk. A ’90-es években indított vendéglátó egység körülbelül 20 éves, folyamatos tevékenység után tavaly szünetet jelentett, a vendégkör legnagyobb sajnálatára. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

5. Egy “sportkomplexum” is gazdát keres. A „hídon túl”, a Zsadányi (Closca) út szomszédságában, a német lici környékén található. Mintegy 600.000 euróért gazdát is cserélhet nyomban a sportpálya és a hozzá tartozó egységek is. Esztendők óta romlik az állapota. A 3000 férőhelyes tribün, az a szép zöld gyep és a gazdasági helyiségek csak arra várnak, hogy új rendeltetést találjon számukra egy eltökélt befektető.

 

4. Műemlék jellegű épületet is megjelent a leszűrt táblázatban. Az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai lakóház évek óta szerepel a fent megnevezett weboldal adatbázisában. 700.000 eurót kér érte a tulajdonosa, mely az elhelyezkedését, az alapterületét és a telek méretét tekintve nem is olyan meglepő, ettől függetlenül komoly érdeklődést eddig nem mutattak a „kis főúri palotácska” iránt. Szomorúan, felújítatlan tátong a 800 négyzetméteres beltér és a 4000 négyzetméteres, parkosított udvar.

 

3. Több ezer négyzetméteres üzlethelyiségek is keresik lelkes kereskedelmi vállalkozásaikat. Adásvételi vagy bérleti szerződéssel is birtokba vehetőek. Az egyik átellenben található az új központi „gödörrel”. A másik a 17-es lakónegyed híres kereskedelmi és –lakóépület együttesében. Az előbbi, ahogy a többi épület is, évek óta rendszeres szereplője az ingatlanos oldalnak. Az utóbbi a napokban jelent meg csak. Aki kapja, marja...

 

2.  Nagyot ugrunk az árszínvonalat tekintve. A második helyezést közel 4.600.000 euróval a Kazinczy és a Kölcsey utcák sarkán található kis pláza jellegű, eredetileg lerakati funkciót ellátó épület kaparintotta meg. A 6 ezer négyzetméteres területével és központi elhelyezkedésével kiváló kereskedelmi célpont lehetne. A Kölcsey utcán nem ez az egyetlen eladó épület. Melyik lesz a következő?

 

1. A Golescu-híd lábánál ezelőtt pár évvel adták át Szatmárnémeti második legmagasabb ingatlanát, mely lakások mellett edzőteremnek, medencének, kávézónak és üzleteknek is helyet ad. 12.500.000 eurós árával kiérdemelte felsorolásunk első helyét. Az első nagy lelkesedést követően a látogatottsága 2-3 helyiségre korlátozódott. Eladó lakásokat még mindig hirdetnek, kiadó üzlethelyiségeket is találni a folyosókon csellengve. Decemberben nyitotta meg kapuit városunk igazi plázája, a forgalomra ez is rányomta a bélyegét. Mi lesz ezzel a sokemeletes építménnyel, ha idén a Károlyi úti bevásárlóudvart is megnyitják?

 

A megannyi eladó építészeti bravúr, sportlétesítmény és kereskedelmi komplexum mellett érdemes egy pillantást vetni a kisebb lakóingatlanokra is. Az árak egyre csak emelkednek, a kisember zsebből nem képes házat venni, még egy lakásra se futja. A hivatalos statisztikai adatok szerint az ingatlanpiaci árak emelkedése 2018-ban lassabb ütemet mutatott, mint az azt megelőző években, de a növekvő tendencia megmarad 2019-ben is.

 

Az apróhirdetési oldalak kínálatának lassú mértékű változása is azt bizonyítja, hogy a kereslet és a választási lehetőségek nem találkoznak. A jelenségnek több oka is lehet, de erősen befolyásoló tényező az egyre borsosabb árszínvonal. Az emberek életszínvonala, legalább is a mi régiónkban nem emelkedett olyan mértékben, mint az ingatlanok vélt csereértéke, ez pedig a vásárlókból óvatosságot és sokkal hosszabb várakozási hajlandóságot váltott ki, mint ennek előtte.

 

Ön is venne, vagy netán eladna? Melyek a tapasztalatai a szatmárnémeti és a megyei ingatlanpiaccal kapcsolatban?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: