2009-09-30 12:47:01• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nem oldódik a politikai válság

Kudarcba fulladt szerdán reggel a két román kormánypárt, a demokraták és a szociáldemokraták tárgyalási kísérlete a harmadik napja tartó kormányválságról, miután a szociáldemokraták elutasították partnerük meghívóját, és nem vettek részt az Emil Boc miniszterelnök által összehívott koalíciós egyeztetésen.

A szociáldemokraták nem fogadják el Traian Basescu államfő javaslatát, hogy semleges személy vagy ellenzéki politikus kerüljön a vitatott belügyi tárca élére. Ez utóbbit hivatalosan továbbra is a szociáldemokrata Dan Nica vezeti, így állóháborúvá vált a két kormányzó párt küzdelme.

A szerda délelőtti hírek szerint a demokraták délutánig adtak újabb "ultimátumot" a szociáldemokratáknak, akiktől azt várják, hogy javasoljanak új személyt Nica helyére, vagy nevezzenek meg egy szociáldemokrata minisztert, aki ideiglenesen átveheti a tárca vezetését. A szociáldemokraták azonban kedden is megtagadták ezt a felkínált megoldást. Ők továbbra is azt tartják csak elfogadhatónak, ha Nica a helyén maradhatna. A kormányfő kedden küldte el Basescuhoz a Nica visszahívásáról szóló javaslatot, de Basescu nem írta azt alá. Azt mondta: nem sieti el, és felszólította a kormánypártokat, hogy találjanak közös nevezőt.

A Gandul című napilap szerdai számában úgy értékelte, hogy a kormányválság legfőbb nyertese Basescu, aki "először viselkedhetett igazi, pártok fölött álló államfőként". A lap kommentátora szerint ugyanis ötéves mandátuma alatt nem tudta megőrizni semlegességét, és folyamatosan résztvevője volt a pártpolitikai vitáknak. A Romania libera című napilap is azt emelte ki tudósításában, hogy az államfő a "semleges bíró" szerepét játszotta azzal, hogy a két kormánypárt közötti párbeszéd folytatását szorgalmazta.

Az Evenimentul Zilei kommentátora szerint Basescu hajlandó saját egykori pártját, a Demokrata Liberális Pártot (PD-L) is feláldozni az év végi elnökválasztásokon való sikeres szereplése érdekében, és ezért feddte meg a szociáldemokraták mellett a kormányfőt adó demokratákat is. Az újság publicistája szerint ez a terv azt a Bukarestben már hetek óta híresztelt forgatókönyvet látszik megerősíteni, amely szerint a november végi választáson Basescu függetlenként száll versenybe. Ő ezt a státust akarta kidomborítani a mostani kormányválság során alakított szerepével - olvasható az Evenimentul Zileiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: