2011-10-28 10:41:37• hírek • Kocsis Zoltán

Jöhet a havazás!

Gyerekkorunkban még lelkendezve vártuk, felnőttként, a közutakon pedig már a pokolba kívánjuk, ettől függetlenül a jegesedést és havazást nem lehet elkerülni. Ilyés Gyula polgármester sajtótájékoztató keretein belül arról biztosított mindenkit, hogy Szatmárnémeti, pontosabban a közterület-fenntartó vállalat fel van készülve a téli problémák kezelésére.

A polgármester kihangsúlyozta, hogy Szatmárnémetiben már három éve nem szórnak jegesedés ellen homokot az úttestre, amely tavasszal növelte a pormennyiséget, ráadásul a kanalizálási rendszert is megterhelte. Ehelyett a közterület-fenntartó vállalat idén is sóoldatot és magnézium-kloridot szór majd az utakra, ez hivatott megakadályozni az útfelület megfagyását.

Fontos megjegyezni, hogy a várost gyakorlatilag három részre osztották fel. Az I. szinthez tartozik a legfontosabb , összesen 253.000 négyzetméter nagyságú terület, amelyekről szükség esetén éjjel-nappal takarítják majd a havat. Szintén állandóan takarítják majd az úttestet a második szinten (258.000 ), amelybe a legfontosabb közutak tartoznak. A harmadik szintre, melynek területe 600.00 , csak akkor lesz kapacitás, amikor az előző két szinttel már végeztek.

Tavaly 2,6 millió lejbe került a hótalanítás

Ilyés elmondta, hogy a téli takarítás évről-évre hatalmas összegbe kerül a városnak, a kiadások mértéke pedig mindig időjárásfüggő. A tavaly télen összesen 2,6 millió lejbe került a hótalanítás.

Szintén az anyagiakkal magyarázható az is, hogy sok esetben nem szállítják el az út mellől a havat. „A hó elszállítása is nagyon sokba kerül. Cinikusan hangzik, de amennyiben lehet, akkor az időjárásra hagyjuk, hogy eltüntesse. Csak abban az esetben szállítjuk el, ha erre feltétlen szükség van, vagy ha hosszan tartó hideg várható", magyarázta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: